SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bogovič: Predlog za dvig DDV je antisocialen ukrep

1

termometer

 | Foto:
Predlog dviga DDV, o katerem danes razpravlja koalicija, je po mnenju predsednika SLS Franca Bogoviča antisocialen ukrep.

Glede predloga za uvedbo kriznega davka pa je po izredni seji glavnega odbora stranke izpostavil, da je slovensko gospodarstvo ceno krize že plačalo, v veliki meri je svoje plače tudi že prilagodilo kriznim časom.

Glavni odbor SLS se je sestal na izredni seji, na kateri je spregovoril o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, spremembah referendumske zakonodaje, pa tudi o ostalih aktualnih zadevah. Ravno v tem času je zasedala tudi koalicija, ki je obravnavala ukrepe iz reformnega programa in programa stabilnosti.

Z ukrepi še niso uradno seznanjeni Bogovič je poudaril, da z ukrepi še niso uradno seznanjeni, gradiva tudi še niso dobili, saj o njem sedaj razpravlja koalicija. Reformni program in program stabilnosti je treba v Bruselj poslati v četrtek, zato je vse, kar sedaj dobijo, prepozno, je dejal Bogovič. V torek oziroma v sredo pa bodo opozicijo z ukrepi "očitno samo seznanili", saj da časa za resno javno razpravo ne bo.

Žal je najprej prišel na vrsto najbolj lahkoten ukrep, tisti z nižjimi prejemki pa bi ceno tega ukrepa po njegovem mnenju bolj plačali, je Bogovič dejal glede predloga za dvig davka na dodano vrednost (DDV). Izkušnje drugih držav po njegovem tudi kažejo, da je neto izplen tega ukrepa bistveno manjši, kot pa je videti na prvi pogled.

"Zadeva gre v napačno smer" Vlada s predlogom za uvedbo kriznega davka po Bogovičevi oceni "prihaja z davkom na gospodarstvo, ki je, kar se tiče dela, že med najbolj obdavčenimi na svetu". Po drugi strani pa vlada nima poguma spoprijeti se z javno porabo, je dejal predsednik SLS. Sam zato meni, da gre zadeva v napačno smer.

Glavni odbor je sprejel tudi nekaj sklepov, s katerimi podpira vpis fiskalnega pravila v ustavo, leto uveljavitve pa naj bo karseda bližje. Katero leto naj to bo, je treba ugotoviti po predstavitvi ukrepov za konsolidacijo javnih financ. Z njimi bo vlada tudi povedala, v katero smer vodi državo, je dodal.

Glede referendumske zakonodaje je glavni odbor "izrazil veselje, da jim je uspelo zaustaviti to brezglavo hitenje pri odločanju". Bogovič je ob tem pozval predsednika državnega zbora Janka Vebra, naj izpolni svojo obljubo, in naj se v državnem zboru opravi javna obravnava tega vprašanja, s čimer bi državljanom kar najbolje pojasnili predlagane spremembe.

Kot je ponovil Bogovič, so v SLS naklonjeni spremembam, ki poslancem in državnim svetnikom jemljejo možnost vlaganja zahtev za referendum. So pa skeptični glede sprememb, po katerih bi bil zakon zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so glasovali veljavno, in hkrati ta večina predstavlja najmanj petino vseh volivcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin