Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
11. 3. 2011,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 3. 2011, 7.16

8 let

Bodo vrtci kmalu cenejši?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pristojno ministrstvo napoveduje spremembe pri financiranju predšolske vzgoje, ki naj bi starše vsaj malo finančno razbremenile.

Ministrstvo za šolstvo in šport že dlje časa pripravlja sistemske novosti na področju financiranja predšolske vzgoje, ki naj bi med drugim prinesle razbremenitve plačil staršev za vrtec. Uveljavili naj bi enak vzorec kot velja za osnovne, srednje in visoke šole.

Po novem le trije razredi Osem dosedanjih plačilnih razredov, ki trenutno določajo osnovo za izračun plačila staršev, bo nadomestila nova lestvica, sestavljena le iz treh razredov. Ta bo določala nominalno višino prispevka staršev, predlog o njegovi višini pa še oblikujejo, zato podrobnosti na ministrstvu še ne želijo razkriti. To bi v praksi pomenilo, da bi vsi starši z enakim gmotnim položajem za vrtec plačevali enak znesek. Nova lestvica naj bi po zagotovilih ministrstva v praksi zaživela septembra letos.

Ena odločba za vse transferje S 1. septembrom letos se tudi za določitev plačila staršev za vrtec uveljavlja Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS), ki bo za vse socialne transferje določil uveljavitev na enem mestu, v enem postopku in z eno odločbo. Poenoten bo način ugotavljanja materialnega položaja in določitev kroga oseb, kar bo omogočalo večjo pravičnost pri dodeljevanju socialnih transferjev in zmanjšanje možnosti zlorab. Vlogo za znižano plačilo vrtca bodo morali starši kljub temu še vedno oddati do 15. novembra.

Vrtci podpirajo nov način financiranja Iz Skupnosti vrtcev Slovenije so nam sporočili, da jih je ministrstvo seznanilo z želenimi spremembami, vendar končne ocene o smiselnosti in učinkih rešitev še ne morejo podati. Strinjajo pa se, da je sistem financiranja treba urediti tako, da ne bo ob enakih ali zelo podobnih programih vrtcev prihajalo do tako velikih razlik med občinami.

Predsednica Skupnosti Božena Bratuž je za SiOL dejala, da že ves čas opozarjajo, da osem razredov za razvrstitev staršev za plačilo vrtca ni smiselno. Prav tako meni, da so stroški za starše, uvrščene v osmi razred in še kakšnega pod njim, preveliko finančno breme. Namreč, starš v Ljubljani, ki je uvrščen v sedmi razred, mora za otroka v II. starostni skupini mesečno odšteti okoli 200 evrov.

Bratuževa je zato prepričana v nujnost sprememb, težko pa za zdaj ocenjuje, ali je predlagani način pravilen, pravičen in ustrezen. "Vsekakor bi bili potrebni mnogi izračuni za posamezne vzorčne primere, kaj bi to pomenilo za starše, občine in vrtce in, ne nazadnje, za učinek v primerjavi z obstoječo prakso in možnostjo koriščenja brezplačnega vrtca za drugega in vsakega naslednjega otroka," meni Bratuževa.

"Kljub temu da se zavedamo nujnosti sprememb, vanje vstopamo previdno, ker nismo povsem prepričani, da bodo prinesle želeni učinek. Verjamem pa, da je predlagatelj premislil o vseh omenjenih dvomih in skrbeh," še zaključi Bratuževa.

MOL: Letos še ni pričakovati sprememb Načelnica ljubljanskega občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je povedala, da so z napovedanimi spremembami seznanjeni zgolj okvirno. Predvsem pa jim ni bil predstavljen sistem poračunavanja plačil staršev, ki predstavljajo za razliko od osnovnih šol pomemben vir financiranja vrtcev. Po veljavnem ZUPJS se bo namreč odločanje o višini plačila staršev preneslo na raven države, s tem pa se morajo tudi finančne posledice dela državnih uradnikov pri določanju plačila staršev prav tako prenesti na državo. S tem, po prepričanju Fabčičeve, postane sistem poračunavanja povsem transparenten in pregleden, odgovornosti med občinami in državo pa jasno opredeljene.

Fabčičeva še meni, da letos ni realno pričakovati teh sprememb, saj je za uspešno realizacijo le teh treba spremeniti vsaj tri novele zakonov. Tudi za vzpostavitev novega informacijskega sistema na ministrstvu za šolstvo in šport je potreben čas. Predvsem pa mora ministrstvo zagotoviti sredstva iz državnega proračuna za razliko za plačila za starše. Samo v MOL bo po novem predlogu 3-stopenjske lestvice treba za manjša plačila staršev zagotoviti še približno 3,5 milijona evrov iz državnega proračuna. V sprejetem proračunu pa teh sredstev po besedah Fabčičeve ni.

Drugi otrok še vedno brezplačno v vrtec Pravice do brezplačnega vrtca za drugega in vsakega naslednjega otroka iz iste družine, če so hkrati v vrtcu, zaenkrat ostajajo. Slovenski starši za otroka, ki je vključen v I. starostno skupino, sicer zdaj v povprečju plačujejo 148 evrov, za otroka v II. starostnem obdobju pa 110 evrov.

Ne pozabite še, da se rok za vpis najmlajših v vrtec v večini slovenskih občin izteče konec marca.

Ne spreglejte