David Kos

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
14.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 14.17

8 let, 5 mesecev

Bodo povezani etažni lastniki močnejši v boju zoper upravnike?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenija se pripravlja na množično energetsko prenovo stavb, zato je nujen nadzor nad porabo denarja etažnih lastnikov in kakovostjo izvedenih storitev, poudarjajo v ZDEL.

V Sloveniji je okoli 400 tisoč etažnih lastnikov, ki v nasprotju z upravniki večstanovanjskih objektov do zdaj niso imeli svojega združenja in s tem možnosti povezovanja. Zato ustanavljajo Združenje dejavnih etažnih lastnikov Slovenije (ZDEL), ki si je za cilj zadalo, da poskuša doseči spremembe stanovanjskega zakona. Te morajo biti takšne, da bo zaščitil etažne lastnike in bo v korist etažni lastnini, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik združenja Gorazd Marinček.

Več primerov zlorab denarja stanovalcev Slovenijo v prihodnosti čaka množična in več sto milijonov evrov vredna energetska prenova stavb, ki jo bodo vodili upravniki. Pri teh pa se v zadnjem obdobju pojavlja vse več nepravilnosti pri poslovanju in zlorabah upravljanja rezervnega sklada stanovalcev, tudi kazniva dejanja odtujevanja teh sredstev. Etažni lastniki so pri reševanju te problematike velikokrat nemočni, zato si v združenju prizadevajo, da bi temu naredili konec.

Etažni lastniki so delodajalci upravnikom, sprti stanovalci pa najbolj ustrezajo upravnikom, poudarjajo v združenju.

"Še kako pomembno je, da se zagotovi nadzor nad umno porabo denarja in kakovostjo izvedenih storitev," je dejal Marinček. Poleg tega morajo pri odločanju o energetski prenovi odločilno besedo dobiti etažni lastniki, je dodal. V združenju zato lastnike pozivajo, da se povežejo in ustvarijo tretjo aktivno stran v komunikaciji z državo in upravniki. Pri tem zahtevajo:

- ustanovitev agencije za nadzor upravnikov, - omejitev mandata upravnikov na dve leti tako, da se etažni lastniki vsaki dve leti odločajo o podaljšanju ali prekinitvi pogodbe z upravnikom, - več pravic etažnih lastnikov v stanovanjskem zakonu kot naročnikom in plačnikom storitev upravnikov in drugih izvajalcev, - v stanovanjskem zakonu natančno opredeliti sankcije in kdo jih bo izvajal, - operativni upravniki morajo imeti najmanj višjo stopnjo izobrazbe.

Izvajalec pogosto izbran po sistemu najboljšega sodelovanja ali provizij V združenju opozarjajo, da upravniki pogosto ne skrbijo dovolj za izbiro najugodnejšega ponudnika po sistemu več ponudb in preverjanja kakovosti. "Praviloma je izvajalec izbran po sistemu najboljšega sodelovanja ali povratnih provizij. Etažni lastniki praktično nimajo nobene pravne zaščite. Kazenski postopki pa so v primeru nezakonitega ravnanja upravnikov izjemno redki," je dejal Marinček.

Članica upravnega odbora združenja Zlatka Kos je izpostavila problematiko sklica zbora etažnih lastnikov, ki ga morajo upravniki po zakonu sklicati vsaj enkrat letno. Ta mora biti za sprejemanje odločitev v zvezi z rednim upravljanem sklepčen z več kot 50-odstotnim soglasjem po deležih etažne lastnine.

"Prepogosto se dogaja, da upravniki na zboru sploh ne preverjajo sklepčnosti in kljub premalo prisotnim lastnikom nadaljujejo sprejemanje odločitev," opozarja Kosova. Težavo vidi v različnih interpretacijah zakonodajalca in inšpekcijskih služb. A kot poudarja, so se stanovalci dolžni ravnati po stanovanjskem zakonu, ki v primeru nesklepčnosti zbora etažnih lastnikov predvideva njegov ponovljen sklic v roku 14 dni.

Le desetina zborov sklepčna že v prvem sklicu Bojan Bučinel, ki svetuje več nadzornim odborom stanovanjskih stavb, pri svojem delu opaža veliko neenotnost nadzornih odborov in etažnih lastnikov. "Predsednik ali člani odborov pogosto delujejo za svoj interes ali interes upravnika. Žalostno je, da se etažni lastniki, ki so imenovali nadzorni odbor, sestankov ne udeležujejo. Zapisniki zbora so običajno narejeni v imenu upravnika, podpisniki pa so ljudje, ki stojijo na upravnikov strani. In krog je zaključen," pravi Bučinel in dodaja, da je zgolj desetina zborov stanovalcev sklepčna že v prvem sklicu. Pri tem poudarja, da so etažni lastniki dolžni soupravljati s svojo lastnino.

"Stanovanjski zakon je malomaren, zato zahtevamo spremembe zakona. Etažnim lastnikom želimo omogočiti, da s svojim denarjem dosežejo tisto, kar sami želijo," je dejala članica upravnega odbora združenja Liljana Poropat. Pri tem poudarja, da etažni lastniki pozabljajo, da so upravniki zgolj servis, stanovalci pa naročniki tega servisa.

Kosova še dodaja, da etažni lastniki niso imeli nobene pravice oblikovanja stanovanjskega zakona, in obljublja, da bodo s pomočjo združenja "stanovanjski zakon popolnoma scefrali in vključili etažne lastnike v pripravo novega zakona".