Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poslanci župani

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 17.05

8 let

Bodo poslanske dvoživke vendarle preživele?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kar nekaj poslancev, predlagateljev zakona, ki prepoveduje hkratno opravljanje poslanske in županske funkcije, ni želelo povedati, ali bodo jutri glasovali za zakon, ki so ga sami podpisali.

"Za božjo voljo, kaj pa mislite, kako bom glasoval," se je nad vprašanjem SiOL-a hudoval predsednik državnega zbora Pavel Gantar (Zares). Vprašanje, ali bodo zakon podprli, smo sicer poslali izključno predlagateljem zakona in poslancem DeSUS-a, ki so javno obljubljali večinsko podporo ukinitvi "poslanskih dvoživk". Če bi vsi omenjeni poslanci glasovali za zakon, bi bil zagotovo potrjen tudi v primeru veta državnega sveta.

Je bil Gantar upravičeno hud? Res je, da je morda nenavadno spraševati poslance, ki so nek zakon podpisali, ali bodo zanj tudi glasovali. A glede na izkušnje – propadlo je namreč že šest zakonskih predlogov o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije – smo se v uredništvu SiOL-a odločili preveriti, ali je to res tako samoumevno.

Ne. Poslanec podpiše, nato pa ni več prepričan! Naša sumničenja so se potrdila. Kar nekaj poslancev, sopodpisnikov predloga zakona, je začelo dvomiti v lastni tekst. Poglejmo odgovor Matevža Frangeža (SD): "Doslej sem vedno glasoval za nezdružljivost funkcij. Priznati pa moram, da sem tokrat v dilemi. Zdi se mi namreč, da je pomemben del parlamenta nekoliko oddaljen od realnosti in da uživa v svojem virtualnem parlamentarnem svetu. Morda ta oddaljenost postaja ključni problem slovenske politike. Če pri komu te distance od resničnega življenja in težav ljudi, gospodarstva in skupnosti ni opaziti, so to župani. Vsakodnevno so vpeti v svoje okolje. In to je razmislek, ki me ohranja v dilemi. Zato vam za zdaj jasnega DA ali NE ne morem podati, ker se preprosto še nisem odločil."

Vse je drugače, ko je možno, da bo zakon sprejet Zanimiv odgovor v luči dejstva, da je tokrat, glede na javne obljube poslancev, prvič realno možno, da bi bil zakon o nezdružljivosti sprejet. In da še nekaj mesecev nazaj kot podpisnik predloga zakona Frangež ni imel dilem, ki jih je navedel tokrat. A Frangež se je na koncu vendarle odločil, da bo jutri glasoval za zakon. Vsaj tako je napovedal za SiOL.

Ustvarjalnost pri izmikanju odgovoru na preprosto vprašanje Nekateri njegovi kolegi iz največje vladne stranke pa nam svojega glasovanja, čeprav je javno, niso hoteli zaupati in so bili pri argumentaciji, zakaj so se tako odločili, zelo "ustvarjalni". Silva Črnugelj (SD) se bo o tem vprašanju še posvetovala, zato dokončne odločitve še ne more sporočiti.

Po telefonu pa nam je nanizala kar nekaj argumentov proti zakonu, saj bi morala po njenem mnenju nezdružljivost veljati še za koga, ne samo župane. Omenila je, da denimo profesorji lahko delajo ob poslanski funkciji.

Colarič obupal in priznal Našemu vprašanju se je želel izogniti tudi Anton Colarič: "Glasovanje se opravi po končani razpravi o predlogu, o katerem se odloča, tako določa poslovnik DZ. Kako bom glasoval, bo javnosti znano predvidoma v torek zvečer."

Ko smo ga vprašali, ali torej lahko zapišemo, da še razmišlja, kako bo glasoval, in ali so se pojavili kakšni novi elementi glede njegove odločitve, nismo dobili odgovora. A vztrajanje se je obrestovalo: v telefonskem pogovoru je nekdanji ljubljanski podžupan Colarič vendarle napovedal, da bo glasoval za zakon, ki ga je sopodpisal.

Andreja Rihter ne ve, ali je podpisala pobudo ali predlog Manj uspešni smo bili pri nekdanji ministrici za kulturo Andreji Rihter (SD). Zatrdila je, da se o tej temi še posvetuje. "Še zelo razmišljam," je dodala poslanka, ki je sprva dejala, da se je podpisala zgolj pod pobudo za spremembo zakona, čeprav je podpisana pod uradni predlog zakona za spremembo zakona o poslancih, ki je dosegljiv na spletni strani DZ.

Tudi Dejan Levanič kot Hamlet Še eden od predlagateljev zakona, Dejan Levanič (SD), ima hamletovske dileme: "Še vedno razmišljam. V državnem zboru je kar nekaj dokazov, da to ni nezdružljivo. Imamo poslance–župane, ki so bolj pridni kot tisti, ki so samo poslanci," nam je svoj argument izstrelil Levanič. Nekdanji predsednik podmladka SD tudi dvomi, da je nezdružljivost največji problem Slovenije v tem trenutku.

Luka Juri postavil rekord: premislil si je v dveh urah Najbolj nas je "razveselil" poslanec Luka Juri, ki je prav tako kot Levanič nekoč predsedoval Mlademu forumu. Ko smo ga priklicali po mobilnem telefonu, nam je povedal, da bo kljub pomislekom zakon podprl. "Če sem zakon podpisal, pomeni, da ga podpiram, tako da tu ni kaj dosti dvomov." Dodal je sicer, da pozna nadpovprečne poslance-župane in da ni prepričan, ali se je odločil prav.

Dvomi so Jurija očitno tako načeli, da si je že čez dve uri premislil in nas poklical nazaj: "Odločil sem se, da se bom vzdržal. Upošteval bom, da je velika večina županov nadpovprečnih poslancev. Prav je, da upoštevam realnost v parlamentu."

Janez Kikelj ne odgovarja na klice in elektronsko pošto Kljub temu da smo prošnjo po elektronski poti poslali kar štirikrat in poslance klicali tudi po telefonu, konkretnega odgovora nismo dobili od poslancev Janeza Kiklja (SD) in Matjaža Zanoškarja DeSUS, ki je bil sicer v zadnjih dneh v tujini in ki se glede na dosedanje izjave nagiba k temu, da nezdružljivosti ne bo podprl.

V DeSUS-u večinsko ZA Medtem ko je Anton Urh (DeSUS) napovedal podporo zakonu, za nezdružljivost pa sta tudi njegova kolega iz poslanske skupine Vasja Klavora in Joško Godec), je Franc Jurša iz stranke upokojencev neodločen.

"Odločil se bom po jutrišnji razpravi v državnem zboru. Poslanci smo predstavniki ljudstva in imamo po ustavi možnost, da se odločamo po lastni vesti. Vzdušje je zelo čudno. Mislim, da bo šlo v zvezi s to zgodbo zelo na tesno," je dejal Jurša.

Na Battellijeve odločitve vpliva ozračje v parlamentu Kljub podpisu pod zakon tudi predstavnik italijanske narodne skupnosti v parlamentu Roberto Battelli ni želel razkriti, kako bo glasoval. "Ne vem, nisem še odločen. Videl bom, kakšno bo ozračje v parlamentu. Dokončno se bom odločil po pogovorih s poslanskimi kolegi," je za SiOL povedal Battelli, a ni odgovoril na vprašanje, ali ima kakšne vsebinske pomisleke o zakonu, katerega sopredlagatelj je.

Od Cvetke Zalokar Oražem (Zares) odgovora nismo prejeli, je pa res, da je bila v času pisanje članka v tujini.

Ne spreglejte