Sreda,
2. 7. 2008,
16.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 16.01

8 let, 5 mesecev

Bodo cene v socialnovarstvenih zavodih in domovih za starejše narasle?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tavševa vlado sprašuje, ali bodo socialnovarstveni zavodi za zagotavljanje ustreznih finančnih sredstev z notranjo racionalizacijo znižali standarde oskrbe oziroma storitev.

Kot je v pisnem poslanskem vprašanju v imenu poslanske skupine Lipa poudarila Žgajner Tavševa, se bodo zaradi uveljavitve nove plačne reforme v javnem sektorju cene za oskrbo v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po oceni ministrstva za delo, družino in socialne zadeve morale povišati za okoli pet odstotkov. Plačna nesorazmerja se bodo odpravljala postopoma Plače zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu se bodo namreč povišale v povprečju za 15 do 20 odstotkov, sicer pa se bodo plačna nesorazmerja odpravljala postopoma. Del plače za omenjene delavce je zagotovljen v proračunu, del pa se zagotavlja iz naslova plačila storitev, navaja poslanka Lipe.

Cene so strogo nadzorovane

Po zagotovilih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so cene oskrbe v socialnem varstvu strogo nadzorovane, soglasje k rasti cen pa daje pristojna ministrica na podlagi posebnega pravilnika oziroma metodologije.

Pred izdajo soglasja naj bi ministrstvo natančno pregledalo in izdalo ustrezna soglasja posameznim izvajalcem, v začetku julija pa pripravilo prvo srečanje s skupnostjo socialnih zavodov. Šele na to pa naj bi pripravilo predlog cen in izdajo soglasij, meni Žgajner Tavševa in dodaja, da naj bi se tako avgusta cene že obračunavale po novem.

Virant: Vlada ne bo odobrila podražitve

Ob tem je spomnila na besede ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki je izjavil, da vlada ne bo odobrila podražitve socialnih zavodov. Za zagotovitev dela plač naj bi se morali socialni zavodi potruditi in opraviti notranjo racionalizacijo, saj naj do zvišanja cen storitev ne bi prišlo.

Poslanka Lipe vlado zato tudi sprašuje, na kakšen način bodo zavodi zagotavljali finančna sredstva za izplačila dela plač v tem sektorju in ali držijo trditve predstavnikov MDDSZ, da bo vlada oziroma pristojno ministrstvo soglašalo z dvigom cen in kakšen bo ta dvig.