Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock in Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Telekom Slovenije advertorial eoskrba zdravje oskrba na domu starostniki

Petek, 23. 6. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Bodite sami svojega zdravja kovač

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock in Telekom Slovenije, d. d.

Zdravje je naše največje bogastvo. Dolžnost vsakogar izmed nas je, da sami skrbimo za svoje zdravje.

E-oskrba | Foto:

Svojega življenja in zdravja ne smemo prepuščati naključju. Ne dopustimo, da bi prišli do točke v življenju, ko bomo iskali rešitve za svoje težave, temveč poiščimo rešitve, še preden se spopademo z manj prijetnimi posledicami staranja ali bolezni. Za primer vzemimo varnostni pas v avtomobilu. Uporabljamo ga ne le zato, ker se želimo izogniti kazni ali ker bi nam bilo všeč biti pripet z varnostnim pasom, temveč ga uporabljamo zato, ker se zavedamo njegove koristi. Vemo, da nam lahko reši življenje.

Pri iskanju rešitev bodimo proaktivni in razmišljajmo tudi o alternativnih, naprednih rešitvah, ki nam jih ponuja tehnologija, saj nam te lahko spremenijo življenje. Na račun naprednih tehnologij si lahko zagotovimo varno in kakovostno samostojno življenje. Ena od možnosti, ki omogoča aktivno, bolj neodvisno in varno bivanje vsem, ki potrebujejo podporo pri samostojnem življenju v domačem okolju, in miren spanec njihovim najbližjim, je e-oskrba.

E-oskrba | Foto:
E-oskrba Telekom Slovenije omogoča 24-urno asistenco prek posebne alarmne naprave, ki deluje po načelu senzorja za padce in prenehanje dihanja ali pa zgolj opozarja na določene termine za jemanje predpisanih zdravil. Alarm se sproži v primeru padca ali drugih zdravstvenih težav, ne da bi moral posameznik sprožiti kakršnokoli tipko. Naprava je povezana s 24-urnim asistenčnim centrom, lahko pa jo povežete tudi s telefonsko številko svojcev, da jih opozori v primeru težav.

Storitev E-oskrba je namenjena vsem tistim, ki si želijo čim dlje časa živeti v lastnem domu in skrbeti sami zase ter ostati kar najbolj samostojni. Namenjena je vsem tistim, ki potrebujejo podporo za daljše in samostojnejše bivanje ter ohranjanje dobrega zdravstvenega stanja in socialnih stikov:
  • starejšim,
  • bolnikom, ki imajo kronične težave s srcem,
  • bolnikom z diabetesom in
  • bolnikom z demenco. 

starostniki, e-oskrba | Foto:

Kakšne so prednosti E-oskrbe?

Danes imajo starejši na voljo več možnosti, kako kakovostno in varno živeti pod okriljem lastnega doma in si tako zagotoviti kar najbolj samostojno življenje na stara leta. Ena od možnosti, ki se čedalje bolj uveljavlja v svetu, zlasti v ZDA, Veliki Britaniji in skandinavskih državah, je e-oskrba, ki starejšim ponuja pomoč na daljavo. E-oskrba prinaša številne prednosti, kot so:

Življenje v domačem okolju
Pozitivno in udobno bivalno okolje je ključnega pomena za kakovostno življenje in dobro počutje. Za večino ljudi selitev pomeni hud stres. Zlasti je selitev stresna za starejše, še posebej, če so v trenutnem domu preživeli vse ali večino svojega življenja. Eden od najpomembnejših pozitivnih vidikov E-oskrbe je možnost nadaljnjega bivanja v poznanem in domačem okolju, kjer lahko nadaljujejo enak ritem in kakovost življenja kot do zdaj. Dom je tam, kjer imamo prijatelje, sosede, vključno z vsem udobjem in lepimi spomini, ki smo jih tam doživeli. Zlasti za bolnike z demenco je ključnega pomena, da ostanejo čim dalj časa v znanem okolju in ne spreminjajo svoje poznane okolice.

starostniki, e-oskrba | Foto: Večja samostojnost
Nezmožnost skrbeti zase in odvisnost od drugih marsikomu pomenita travmatično izkušnjo. Starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi lahko to vidijo kot zadnjo stopničko svojega življenja. Zato je ohranjanje samostojnosti ena od ključnih prednosti E-oskrbe, starejšim in kroničnim bolnikom omogoča, da ohranijo svojo dnevno rutino, na primer, da se sami odločijo, kdaj bodo zjutraj vstali, jedli, šli spat, ter imajo kljub temu priskrbljeno 24-urno povezavo s svojci in asistenčnim centrom, ki skrbi za njihovo varnost in jim ponuja pomoč, tudi kadar zaradi zdravstvenega stanja ne morejo sprožiti klica v sili.

Manj skrbi za svojce
Ko se naši starši ali naši bližnji znajdejo v položaju, ko niso več sposobni sami skrbeti zase ali ko zaradi starosti in zdravstvenih težav obstaja nevarnost padcev ali drugih zdravstvenih težav, kot sta prenehanje dihanja in srčni infarkt, ali pa so preprosto obvezani jemati zdravila v točno določenih terminih in obstaja verjetnost, da bi nanje pozabili, kar pa bi lahko pripeljalo do usodnih posledic, se tudi nam življenje obrne na glavo. Številni le stežka usklajujejo svoje delovane obveznosti, skrb za družino in zasebno življenje in nato še skrb za starše oziroma svojce. Na eni strani se spopadamo s težavo, da ne moremo biti na treh koncih hkrati, na drugi strani pa nam miren spanec motijo neskončne skrbi, ali bo z našimi starši vse v redu.

starostniki, e-oskrba | Foto: E-oskrba svojcem omogoča:

  • stalen stik z uporabnikom in občutek varnosti,
  • lažje usklajevanje dnevnih obveznosti, hitro obveščanje v primeru klica na pomoč in strokovno podporo usposobljenega osebja v asistenčnem centru,
  • detekcijo dima (požarna varnost) in detekcijo izliva vode (poplavna varnost), enostavno uporabo in montažo brez vrtanja ter posebnih napeljav,
  • hitro prilagoditev spremenjenim potrebam uporabnika z razširitvijo funkcionalnosti (povlečno stikalo, detektor dima, detektor vode, detektor padca), uporabniško aplikacijo z grafičnim prikazom podatkov.

starostniki, e-oskrba | Foto: Personalizirana oskrba
Pomoč in podpora, ki so jo vaši najbližji deležni s pomočjo storitve E-oskrba, je prilagojena vsakemu posamezniku glede na njegove potrebe. Storitev E-oskrba je mogoče prilagajati glede na potrebe posameznika ter na njegovo bivalno okolje. Učinkovito podpira bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi, bolnikov po težjih operativnih posegih ali oseb z demenco.

Varnost 24-ur na dan
Na domu uporabnika se namesti opremo, ki omogoča proženje klica na pomoč s pritiskom na gumb na obesku ali na varovani enoti. Tudi kadar uporabnik zaradi padca, nezavesti ali slabosti ne more pritisniti na gumb, se samodejno sproži opozorilo asistenčnemu centru in svojcem, da nekaj ni v redu. Pomoč organizira medicinsko osebje asistenčnega centra in o tem obvesti svojce.

Kaj je pokazala praksa iz tujine?
V drugih državah po svetu, zlasti v ZDA, Veliki Britaniji in v skandinavskih državah, so podobne tehnološke rešitve za e-oskrbo že precej razširjene in jih uporablja že približno 10 odstotkov oseb, starejših od 65 let. V Sloveniji je storitev E-oskrba novost, ki pa v primerjavi z rešitvami iz preteklosti ponuja veliko več funkcionalnosti.

E-oskrba Telekoma Slovenije | Foto:

E-oskrba Telekoma Slovenije – povezuje z najbližjimi, ko potrebujejo pomoč.

Ne spreglejte