Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
6. 11. 2015,
13.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pogajanja sindikati vlada

Petek, 6. 11. 2015, 13.49

6 let, 6 mesecev

Bo sindikatom in vladi uspelo doseči kompromis?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veliko možnosti za rahljanje ponudbe ni več, bodo pa še pilili detajle, je pred začetkom sklepnega kroga pogajanj med vlado in sindikati dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Koprivnikar je trdno prepričan, da je ponudba, ki je na mizi, v dani situaciji korektna in da je dogovor mogoč. Pojasnil je, da so se tudi na vladni strani v zadnjih dneh o tem temeljito pogovorili in želijo predvsem stabilizirati strošek plač v prihodnjih letih. Vlada si želi podaljšati večino varčevalnih ukrepov, ki bi se po dogovoru iz konca preteklega leta sprostili z novim letom.

Na pogajanjih tudi Mramor Pogajanj se udeležuje tudi finančni minister Dušan Mramor, ki pa ob prihodu na srečanje izjav ni dajal. Je pa minister v preteklih dneh poudaril, da je zadnji vladni predlog na skrajni meji vzdržnosti. Pri tem je bil kritičen do predlogov sindikatov, ki so po njegovem prepričanju zunaj vseh okvirov. Opozoril je, da so apetiti z izboljšanjem gospodarske slike Slovenije in zmanjšanim pritiskom finančnih trgov na državo na vseh področjih narasli in jih je zato težko brzdati.

Sindikati še pripravljeni na pogajanja Možnost za sklenitev kompromisa, s katerim želi vlada v prihodnjem letu na plačah zaposlenih v javnem sektorju privarčevati 210 milijonov evrov, je izrazil tudi sindikalist Branimir Štrukelj, pri tem pa je opozoril, da so že v mejnem pasu. Kot je spomnil Štrukelj, je vlada tista, ki želi spremeniti že sklenjeni dogovor iz konca lanskega leta. "Zato je morebitni propad dogovora v celoti odgovornost vlade, kajti vlada je bila tista, ki bi morala iskati kompromis z nami in ne obratno," je poudaril. Sindikati so se po njegovih besedah danes še pripravljeni pogajati. "Smo pa v mejnem pasu in meja je za prvim vogalom," je dodal Štrukelj.

Cerar odobril nov približevalni predlog Premier Miro Cerar je na pogajanjih s sindikati javnega sektorja, ki se jim je pridružil za slabo uro, osebno odobril nov približevalni predlog, vreden okoli deset milijonov evrov. "Mislim, da smo na skrajni meji javnofinančne zmogljivosti in smo tik pred tem, da dosežemo nek konstruktiven dogovor ali pa se razidemo brez njega," je dejal po odhodu iz srečanja.

Premier je ob tem ocenil, da so pogajanja zelo zahtevna in izrazil upanje, da bodo dogovor dosegli. "Bil bi zelo pomemben za Slovenijo," meni Cerar. "Ker ocenjujem, da je bil vsaj ta del, na katerem sem sodeloval, zelo konstruktiven, izražam neko realno upanje, da lahko do dogovora pride," je dejal. Na vprašanje, kdaj, je odgovoril: "Danes bo stvar odločena, verjetno celo v kratkem."

Koprivnikar sindikatom predstavil nova predloga Med pogajanji se je oglasil tudi minister Koprivnikar, ki je razkril, da je sindikatom pri ukrepih za plače vlada ponudila še dve možnosti. Po prvi bi se premije dodatnega pokojninskega zavarovanja vse leto izplačevale v višini 30 odstotkov, medtem ko je prejšnji vladni predlog predvideval ohranitev letošnjega modela, po katerem bi se v prvi polovici leta premije izplačevale v višini 10 odstotkov, nato do konca oktobra v višini 15 odstotkov in potem do konca leta v višini 30 odstotkov.

Druga možnost, ki so jo ponudili sindikatom, pa je sprostitev zdaj znižane plačne lestvice dva meseca prej, torej s septembrom, medtem ko je prej vlada vztrajala pri novembru. Koprivnikar s strani sindikatov pričakuje, da se bodo opredelili do ene ali druge možnosti. Obe v finančnem smislu pomenita enako, približno deset milijonov evrov.

Ne spreglejte