Sreda,
10. 12. 2014,
21.21

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 10. 12. 2014, 21.21

7 let

Bo Janez Janša odkorakal iz zapora?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Prvaka SDS Janeza Janšo, ki na Dobu prestaja dvoletno zaporno kazen, naj bi jutri ustavno sodišče začasno izpustilo na prostost, je na Twitterju zapisal nekdanji poslanec SDS Miro Petek.

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je pred tedni vložil ustavno pritožbo, v kateri je predlagal, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, da bi lahko Janša nemudoma prišel iz zapora. Kazenski senat ustavnega sodišča je prejšnji teden sklenil, da se ustavna pritožba Janeza Janše obravnava absolutno prednostno.

Janšev zagovornik dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe.

Obsojen na dve leti zapora Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Vrhovno sodišče je zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se je zdaj trojica obrnila na ustavno sodišče. Tudi Krkovič in Črnkovič predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe.

Vsi trije so med sojenjem ves čas vztrajali, da gre za politično motiviran proces in da niso krivi.