Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

turizem Slovenija

Petek, 27. 7. 2012, 13.23

7 let, 12 mesecev

Bo 2012 spet rekordno turistično leto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število prenočitev v Sloveniji narašča, potrošnja tujih turistov tudi, ugotavljajo na Banki Slovenije

V turističnih krogih se po nekaj slabših (deževnih) dneh številni sprašujejo, kakšna bo letošnja turistična sezona. Koliko bo slovenski turizem iztržil letos? Preteklo leto je bilo za slovenski turizem rekordno (rekordni turistični beri sta imeli tudi Francija ali Nemčija), saj je število turistov in njihovih prenočitev preseglo rekordno leto 2008.

Sedem odstotkov več prenočitev kot lani Lani so domači in tuji gosti (več kot 3,2 milijona) pri nas ustvarili več kot 9,3 milijona prenočitev oziroma dobrih pet odstotkov več kot leto prej. Na Slovenski turistični organizaciji (STO), ki jo vodi Maja Pak, pravijo, da so tudi z letošnjimi rezultati za prvih pet mesecev (rezultati za junij bodo znani naslednji teden) lahko zadovoljni: osem odstotkov več prihodov tujih turistov kot v enakem obdobju lani, ustvarili pa so za sedem odstotkov več prenočitev.

Več Rusov,Nemcev in Avstrijcev, manj pa Italijanov in domačinov V Slovenijo, ki ima zelo ambiciozen turistični cilj, da bi že leto 2016 v celoti temeljilo na trajnostnem razvoju te uspešne nacionalne gospodarske panoge, ki bo ključno prispevala k družbeni blaginji in ugledu države v svetu, prihaja vse več gostov iz Nemčije, Avstrije in Rusije. Zadnji so, kot ugotavljajo na STO-ju, v prvih petih mesecih letos ustvarili za več kot tretjino več prenočitev kot v enakem lanskem obdobju, Nemci za petnajst odstotkov, naši severni sosedje Avstrijci pa za trinajst odstotkov. Tradicionalno v Sloveniji tudi letos prednjačijo Italijani, vendar so tako kot Slovenci (tri odstotke manj prenočitev) tudi Italijani zaradi krize v prvih petih mesecih manj obiskovali slovenske turistične destinacije.

Tuji turisti vse več zapravijo v Sloveniji Tisto, kar je gotovo pomembno, pa je dejstvo, da tuji turisti v Sloveniji več porabijo kot pretekla leta. Kot ugotavlja Banka Slovenije, je turistična potrošnja tujih gostov pri nas v prvih štirih mesecih letos poskočila za šest odstotkov, kar nekateri turistični delavci razumejo kot dejstvo, da v Slovenijo prihajajo vse bolj zahtevni turisti.

Prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije se povečuje Na Slovenski turistični organizaciji so prepričani, da naša država kot turistična destinacija spada med tiste z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo storitev v turistični dejavnosti. "Slovenija v tujini res ni prepoznana kot cenovno zelo ugodna destinacija, a to tudi ni naš cilj," poudarjajo na STO-ju, katerega direktorica je Maja Pajk. Kljub temu prepoznavnost Slovenije kot destinacije raste, kar je še zlasti pomembno na ključnih, ciljnih trgih, kot sta Nemčija in Rusija.

Ne spreglejte