Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2011,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija pomoč

Četrtek, 21. 7. 2011, 8.48

8 let

Benčina v Bengaziju predala humanitarno pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina je v Bengaziju za potrebe tamkajšnje splošne bolnišnice izročila zdravila in sanitetni material.

Srečala se je tudi s podpredsednikom nacionalnega prehodnega sveta libijskih upornikov Alijem al Isavijem. Al Isaviju, ki opravlja tudi naloge zunanjega ministra, je državna sekretarka prenesla sredino odločitev slovenske vlade, da Slovenija nacionalni prehodni svet priznava za legitimnega predstavnika libijskega ljudstva.

Al Isavija je povabila, da septembra obišče Slovenijo

V pogovoru je izrazila interes za nadaljnji razvoj političnega dialoga ter krepitev dvostranskih stikov med Slovenijo in prehodnim svetom. Al Isavija je tudi povabila, da septembra obišče Slovenijo in se udeleži Blejskega strateškega foruma, je MZZ zapisal v sporočilu za javnost.

"Še naprej želimo pomagati po svojih močeh"

"Slovenija želi libijskemu prebivalstvu še naprej pomagati po svojih močeh in v procesu politične tranzicije," je dejala državna sekretarka in predstavila dosedanjo humanitarno pomoč, ki jo je Slovenija namenila rehabilitaciji mladih in oskrbi bolnišnic z zdravili. Obvestila ga je, da se bodo predstavniki Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) v začetku avgusta mudili v Misrati in preučili možnosti za nadaljnjo pomoč.

Al Isavi: Imamo novo vizijo za Libijo

Al Isavi je slovenski delegaciji predstavil dogajanje od pomladnega spontanega do sedanjega organiziranega upora proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju in njemu lojalnim silam. "Imamo novo vizijo za Libijo, ki bo temeljila na večstrankarskem sistemu in na demokratičnih temeljih. Naša prva zahteva pa ostaja odstop Gadafija," je povedal al Isavi.

Benčina, ki je pristojna tudi za mednarodno razvojno sodelovanje in človekoljubno pomoč, je tokrat v Libiji izročila drugo pošiljko slovenske humanitarne pomoči libijskemu prebivalstvu. V prihodnjih mesecih pa pripravlja še pošiljko zdravil in sanitetnega materiala za Tunizijo, ki je sprejela veliko število libijskih beguncev.

V pomoč je vključena tudi donacija Tosame

Tokratna pošiljka zdravil za Bengazi v vrednosti 26.000 evrov obsega antibiotike, anestetike, zdravila za zdravljenje bolečin, protimikrobna zdravila ter sanitetni material. V pomoč je vključena tudi donacija Tosame, ki je darovala tri kubične metre sanitetnega materiala.

Predajo zdravil in sanitetnega materiala so izvedli ob pomoči Italije, ki je z vojaškimi letali zagotovila prevoz pošiljke in delegacije v Bengazi. Nadaljevanje programa slovenske humanitarne pomoči Libiji predvideva tudi rehabilitacijo oziroma zdravljenje približno desetih poškodovanih oseb iz Libije v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. V sodelovanju z ITF naj bi program izvedli predvidoma septembra.

Doslej namenili 70.000 evrov za humanitarno pomoč

Slovenija je Libiji in sosednjim državam, v katere se je v zadnjih mesecih zateklo večje število Libijcev, doslej namenila humanitarno pomoč v višini 70.000 evrov. Prav te dni je rehabilitacijo v Sloveniji zaključila tudi skupina mladostnikov iz Libije, ki se je ob pomoči slovenskih podjetij in Unior Turizma Zreče 14 dni mudila na Rogli, so še sporočili z MZZ.

Ne spreglejte