Sobota,
8. 3. 2008,
15.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 8. 3. 2008, 15.40

8 let, 6 mesecev

Bajuk: NSi ne bo "pripravila kovčkov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Ormožu je danes potekal posvet Nove Slovenije, na katerem so razpravljali o izzivih za Prlekijo, Prekmurje in ptujsko-ormoško območje.

Tokratna konferenca je bila po besedah Andreja Bajuka namenjena predvsem pripravam stranke na letošnje parlamentarne volitve in izzivom v prihodnjem obdobju. Kot je dejal, je tudi s pomočjo NSi Slovenija v sedanjem mandatu dosegla veliko, zato še nikakor ne nameravajo "pripraviti kovčkov", kot bi nekateri njihovi politični nasprotniki radi videli, pač pa bodo aktivno delovali do zadnje minute svojega mandata. Bo Sok kandidiral za poslanca ali ne? Po besedah predsednika NSi so kandidati za volitve v 8. volilni enoti že evidentirani, a za zdaj še ne bodo javno predstavljeni, saj je treba rešiti še določena odprta vprašanja. Med takimi je gotovo tudi tisto o morebitni vnovični kandidaturi Alojza Soka, ki je po izvolitvi za župana napovedal, da na parlamentarnih volitvah ne namerava kandidirati.

Sok: Če bo kandidiral Trofenik, bom kandidiral tudi sam Bajuk je dejal, da si Soka na volitvah želijo, a je to njegova osebna odločitev. Ormoški župan pa je dodal, da iščejo kandidata, ki bi ga nadomestil, marsikaj pa naj bi bilo odvisno tudi od odločitve nekdanjega župana in velikega političnega konkurenta Vilija Trofenika. "Če se ta ne bo odločil za kandidaturo, potem se tudi sam zagotovo ne bom, v nasprotnem primeru pa bom prisiljen v to, saj želim občini Ormož predvsem dobro," je še pojasnil Sok.

Zakon o udeležbi delavcev pri dobičku je bil sprejet po naši zaslugi Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je povedal, da so konferenco pripravili tudi zaradi sklepa sveta stranke, da je treba čim prej opraviti prenovo volilnega programa, ki ga bodo javnosti predstavili 29. marca. V zvezi z dogajanjem v državnem zboru je dejal, da so po njihovi zaslugi sprejeli zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, potem ko se po predalih valjal dolgih 11 let. Prav tako NSi aktivno sodeluje tudi pri zakonu o privatizaciji Zavarovalnice Triglav, kjer je koalicija vendarle našla skupni jezik in bo tako uspešno uresničila obljube o kakovostnem umiku države iz gospodarstva.

»Naredili bomo vse, da obdržimo svoj mandat« Sok je kot gostitelj in podpredsednik stranke dodal, da bo desnica naredila vse, da mandat obdrži tudi po letošnjih volitvah, saj je bilo v sedanjem narejeno precej dobrega. Kot ormoški župan se je dotaknil zakona o financiranju občin, ki je lokalnim skupnostim iz obrobja države prinesel precej več denarja, zato ne razume tistih, zlasti ljubljanskega župana Zorana Jankovića in opozicijskih strank, ki zakon napadajo in ga celo predlagajo v ustavno presojo.

Politična realnost je 14 pokrajin V zvezi s stališčem NSi o sprejemanju pokrajinske zakonodaje je Bajuk dejal, da je bilo to pri njih že od začetka jasno in je vezano na načelo subsidiarnosti. Ponovno odprta razprava o številu pokrajin je po njegovem še enkrat več pokazala, da je 14 pokrajin politična realnost.