Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
10.59

Osveženo pred

2 dneva, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

ARSO napoved neurje vreme

Sobota, 13. 7. 2024, 10.59

2 dneva, 12 ur

Prižgano oranžno opozorilo: prva neurja nad Slovenijo. Na Štajerskem že toča.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,06
Nevihta | Fotografija supercelične nevihte prihaja iz Radomelj. | Foto Foto: Domen Svetlin, Meteoinfo

Fotografija supercelične nevihte prihaja iz Radomelj.

Foto: Foto: Domen Svetlin, Meteoinfo

Nad Slovenijo nastajajo močnejše nevihtne celice, ki se pomikajo proti severovzhodu. Predlagamo, da sproti spremljate radarsko karto padavin. Po zadnjih podatkih je predvsem na severozahodu Slovenije, kjer je tudi razglašeno oranžno opozorilo pred nevihtami, verjetna tudi večja toča. Toča pa že klesti na Štajerskem. Močno je ovirala tudi vožnjo po štajerski avtocesti.

Možnosti nastanka močnejših neurij še ni konec. Zaradi pregretosti ozračja in velike količine vlage lahko tudi danes popoldne ali zvečer nastane kakšna močnejša nevihtna celica ali nevihtni sistem, predvsem na severovzhodu Slovenije. 

Agencija za okolje je za severovzhod izdala oranžno, za preostali del države pa rumeno opozorilo zaradi možnosti neviht. Za vso državo z izjemo severozahoda je v veljavi tudi oranžni alarm zaradi hude vročine. | Foto: Arso Agencija za okolje je za severovzhod izdala oranžno, za preostali del države pa rumeno opozorilo zaradi možnosti neviht. Za vso državo z izjemo severozahoda je v veljavi tudi oranžni alarm zaradi hude vročine. Foto: Arso

Ozračje nestabilno, možen nastanek močnejših neviht

Dopoldne je bilo po večini države pretežno jasno. Popoldne pa bo predvsem v severni polovici države nastajalo več kopaste oblačnosti. Zlasti pozno popoldne in zvečer se lahko razvijejo posamezne nevihte.

Zaradi ugodnih pogojev za nastanek močnejših nevihtnih celic ali nevihtnih sistemov je predvsem na severovzhodu Slovenije možnost pojava kakšnega krajevnega neurja. V ozračju je namreč še vedno velika količina razpoložljive energije za nastanek močnejših neviht. Prav ta energija in vetrovno striženje bosta v primeru razvoja nevihtnih celic omogočala nastanek debele toče in močnih sunkov nevihtnega piša.

Takšna toča je padala v Slovenski Bistrici na Štajerskem. | Foto: Mojca Lubej Čretnik/Meteoinfo Takšna toča je padala v Slovenski Bistrici na Štajerskem. Foto: Mojca Lubej Čretnik/Meteoinfo

Oranžno opozorilo za severovzhod

Agencija za okolje je za severovzhod izdala oranžno, za preostali del države pa rumeno opozorilo zaradi možnosti močnejših neviht.

Za vso državo z izjemo severozahoda je v veljavi tudi oranžni alarm zaradi hude vročine. V kakšni meri bodo nevihte nastajale, kako močne bodo in kje bodo potovale, lahko spremljate na Arsovi radarski karti padavin.

Najvišje dnevne temperature bodo po večini države nekaj stopinj Celzija nižje kot v preteklih dneh, a kljub temu se bo na jugovzhodu ogrelo do 36 stopinj Celzija.

V noči na nedeljo se bo ozračje postopno stabiliziralo.

Največja verjetnost za močnejša neurja je na severovzhodu države. | Foto: Meteoinfo Največja verjetnost za močnejša neurja je na severovzhodu države. Foto: Meteoinfo

Ne spreglejte