Četrtek,
31. 1. 2008,
19.24

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 31. 1. 2008, 19.24

8 let, 6 mesecev

Arbourjeva še ni želela oceniti napredka Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Visoka komisarka ZN za človekove pravice Louise Arbour je po pogovorih z Dimitrijem Ruplom izrazila zadovoljstvo ob aktivnem članstvu Slovenije v Svetu ZN za človekove pravice.

Stanja na področju človekovih pravic v Sloveniji pa pred pogovori z varuhinjo in ostalimi sogovorniki še ni želela oceniti. Kot je predsedujoči zunanjim ministrom EU Rupel povedal po pogovorih v Ljubljani, sta se s komisarko dotaknila nekaterih vprašanj, predvsem migracij in varovanja interesa manjšin. "Tu sva govorila o nekaterih problemih na Zahodnem Balkanu in omenila Kosovo," je pojasnil. "Ustanova, s katero se čutimo povezani in s katero imamo enake poglede in interese" "Zavezal sem se, da bomo vprašanja komisarke skrbno protokolirali in nanje čim prej tudi dobili odgovore," je dejal Rupel. Poudaril je, da je urad visoke komisarke ZN za človekove pravice "ustanova, s katero se čutimo povezani in s katero imamo enake poglede in interese". Po njegovih besedah je Slovenija kot nova država utemeljena na človekovih pravicah in njihovem varovanju.

Arbourjeva "znamenita osebnost na področju človekovih pravic"

Visoko komisarko Združenih narodov za človekove pravice Louise Arbour je dopoldne sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk. Sogovornika ste se dotaknila vprašanja rasne in drugih oblik diskriminacije, poleg tega pa tudi vprašanja razvoja sistema ZN, ter postopkov v zvezi s kršitvami človekovih pravic, ki se dogajajo v posameznih državah.

Kot so zapisali v uradu predsednika republike zapisali v izjavi za javnost, sta se sogovornika poleg omenjenih tem dotaknila tudi 60. obletnice splošne deklaracije človekovih pravic. Po srečanju je predsednik izpostavil, da je Arbourjeva "znamenita osebnost na področju človekovih pravic". "Človekove pravice so postale tudi sestavni del skrbi, ki jih mednarodnemu miru in varnosti namenjajo mirovne operacije," je po pogovoru dejal Türk.

"Biti moramo zelo občutljivi za vsako kritiko"

Dodal je, da sta s sogovornico razpravljala tudi o tem, kako promovirati in varovati človekove pravice po vsem svetu in kakšno vlogo ima pri tem EU. Arbourjeva je ob tem poudarila, da je EU poklicana, da pomaga pri teh mednarodnih prizadevanjih. Po njenih besedah je prav 60. obletnica splošne deklaracije o človekovih pravicah priložnost, da se na tem področju mobilizirajo vse prizadevanja.

Na srečanju se sogovornika nista posebej dotaknila vprašanja človekovih pravic v Sloveniji, je pa Türk v odgovorih na novinarska vprašanja poudaril, da se v vseh državah, tudi v Sloveniji, pojavljajo problemi pri spoštovanju človekovih pravic. "Biti moramo zelo občutljivi za vsako kritiko in jo vzeti tudi kot dobronamerno," je poudaril Türk.