Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 12. 2016,
13.13

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

14

Natisni članek

Sova Arbitražno sodišče Arbitražni sporazum Hrvaška Slovenija arbitraža

Sobota, 3. 12. 2016, 13.13

7 let, 4 mesece

Arbitraža: so Slovencem prisluškovali Nemci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

14

Slovenska in hrvaška zastava | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je državama dalo še eno priložnost za ustni zagovor argumentov o meji. Slovenska obveščevalna agencija Sova naj bi imela dokaze, da so Slovencem prisluškovali Nemci.

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je obema državama dalo še eno priložnost, da se ustno zagovarjata pred sodiščem, piše današnji Dnevnik. Hrvaška je po informacijah, ki so jih Dnevniku sporočili neimenovani viri, to zavrnila, Slovenija pa je odgovorila, da je svoja stališča in argumente o meji že celovito in vsestransko predstavila v prvem zagovoru v haaški Palači miru junija 2014. Bi pa Ljubljana zagovor opravila, če bi sodišče presodilo, da je to potrebno.

Še ena priložnost za Hrvaško

Potezo arbitražnega sodišča je po informacijah virov mogoče razumeti kot še eno priložnost za Hrvaško, da se ponovno vključi, potem ko je zaradi prisluškovalne afere izstopila iz procesa. Tudi nova hrvaška vlada arbitraže ne podpira.

Zakaj je Hrvaška izstopila iz arbitraže

Hrvaška je iz arbitražnega postopka izstopila lani po objavi prisluhov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik. Takšni pogovori sicer niso dovoljeni, a je arbitražno sodišče presodilo, da kršitev ni toliko vplivala na sam postopek, da bi ga bilo treba zaustaviti. Hrvaška vztraja, da je celoten proces zaradi tega zaznamovan, in noče več sodelovati.

So Hrvatom prisluhe priskrbeli Nemci?

Dnevnik še piše, da naj bi imela Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) dokaze, da so Sekolca in Drenikovo posneli člani nemške obveščevalne službe BND. To naj bi za časnik potrdili tudi nekateri Sovini agenti. Nemški agenti naj bi tesno sodelovali z ameriškimi obveščevalci, ki pa so posredovanje v aferi prek ameriškega veleposlaništva že zanikali, še piše Dnevnik. Viri, ki jih navaja časopis, trdijo, da je nemške obveščevalce k prisluškovanju nagovoril del slovenske opozicije.

Ustavni sodnik Mitja Deisinger je prejšnji teden za Demokracijo dejal, da je Hrvaška prisluhe med Sekolcem in Drenikovo dobila od ZDA. To mu naj bi na protokolarni večerji na Bledu ob 25-letnici slovenskega ustavnega sodišča povedal hrvaški ustavni sodnik Mato Arlović. ZDA naj bi s tem želele disciplinirati Slovenijo zaradi odnosa z Rusijo. Kot že rečeno, so ZDA to zanikale. 

Ne spreglejte