David Kos

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
15.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 15.44

8 let, 5 mesecev

Anketa Episcentra: Obsojenci ne smejo sodelovati na volitvah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Velika večina vprašanih meni, da je pravnomočno obsojenim osebam treba prepovedati sodelovanje na parlamentarnih volitvah, je pokazala raziskava Episcentra.

Mandat predsednika SDS Janeza Janše še vedno razburja slovensko politiko in deli mnenja. Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC) pravi, da se bodo člani komisije in njene strokovne skupine sestali v prihodnjih dneh. V SDS pa so za člana strokovne komisije predlagali celo Milana Kučana.

Mi pa smo za mnenje povprašali državljane in državljanke Slovenije.

Naj obsojeni kandidirajo na volitvah? Na vprašanje, ali ste za to, da se pravnomočno obsojenim osebam prepove kandidiranje na parlamentarnih volitvah, je 83 odstotkov anketirancev odgovorilo pritrdilno. Zgolj 15 odstotkov vprašanih je prepričanih, da imajo tudi obsojene osebe pravico zastopati ljudstvo v hramu demokracije. Dva odstotka vprašanih si s tem vprašanjem ne beli glave, je pokazala raziskava javnega mnenja, ki jo je za naš medij izvedla agencija Episcenter.

Vse skupaj močno pod vplivom spolitiziranega primera poslanca Janeza Janše Rezultat podpira argument, da je s splošno sprejetim družbenim sistemom nezdružljivo, da bi imele obsojene osebe mandat poslanca v državnem zboru, ocenjuje pravnik Rajko Pirnat. "Rezultat me ne preseneča. Težko si namreč predstavljamo, da bi bilo splošno prevladujoče mnenje ljudi drugačno. Bolj me preseneča, da rezultat ni 100-odstoten. A temu je tako, ker je vse skupaj močno pod vplivom spolitiziranega primera poslanca Janeza Janše. Če tega primera ne bi bilo, sem prepričan, da bi vsi anketiranci odgovorili pritrdilno. Tako pa je vse skupaj v senci neugodne politizacije," je jedrnat Pirnat.

Politični analitik Miro Kline pa ocenjuje, da rezultat na zastavljeno vprašanje enoznačno prikazuje, da se anketirani in torej tudi državljani Slovenije strinjajo s trditvijo, da pravnomočno obsojeni posamezniki ne smejo oziroma ne morejo kandidirati na volitvah.

"Rezultat bi bil verjetno precej drugačen, če bi bilo vprašanje oblikovano v obliki pozitivne trditve, da se torej obsojenim dovoli kandidirati na volitvah. Razen tega je bilo vprašanje zastavljeno v času, ko je v zaporu takšen posameznik, kar je nedvomno vplivalo na dobljeni rezultat," pojasnjuje Kline.

Pri tem še opozarja, da je pri bolj poglobljeni interpretaciji treba upoštevati dejstvo, da na zastavljeno vprašanje anketirani odgovarjajo kot naivni znanstveniki. "Zanje nikakor ne velja med politiki zelo popularna trditev, da imajo volivci vedno prav. Ljudem pravimo, da so naivni znanstveniki, ker se pogosto motijo," še sklene analitik.