Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 10. 2. 2012, 16.55

8 let

Andrej Vizjak - biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Andrej Vizjak, po izobrazbi magister elektrotehnike, je bil v DZ danes izvoljen za ministra za delo, družino in socialne zadeve.

Leta 2000 je bil prvič izvoljen za poslanca, od leta 2004 do leta 2008 je bil minister za gospodarstvo. Mandatar Janez Janša ga je za ministra za delo predlagal tudi zaradi izkušenj na področju delovnopravne zakonodaje.

Kot mladi raziskovalec delal na Institutu Jožef Stefan 47-letni Andrej Vizjak živi v Brežicah, svojem rojstnem kraju. Njegova prva zaposlitev je bila v tovarni Litostroj v Ljubljani, nato pa je kot mladi raziskovalec delal na Institutu Jožef Stefan. Sodeloval je pri razvojno raziskovalnih projektih s področja računalniške avtomatizacije industrijskih procesov za potrebe tovarne celuloze in papirja Videm Krško.

Vizjak se je leta 1994 kot inšpektor za delo zaposlil na Inšpektoratu RS za delo v enoti Krško. V letu 2000 je bil državni sekretar za področje zaposlovanja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, istega leta pa je bil na volitvah v državni zbor izvoljen za poslanca in prevzel vodenje poslanske skupine SDS.

Leta 2002 je bil izvoljen za župana Občine Brežice Želja po aktivnem sooblikovanju boljših razmer v domači občini in uveljavitev občine Brežic ter regije Posavje v slovenskem prostoru so ključni razlogi, da je Vizjak leta 2002 sodeloval tudi na lokalnih volitvah in bil izvoljen za župana Občine Brežice.

V mandatu vlade Janeza Janše je bil Vizjak minister za gospodarstvo, nato pa na volitvah leta 2008 na listi SDS izvoljen za poslanca državnega zbora. V mandatu 2008 - 2011 je predsedoval komisiji za nadzor javnih financ in bil član parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko ter član odbora za gospodarstvo. Ponovno je bil izvoljen za poslanca na predčasnih parlamentarnih volitvah decembra lani.

Minister za gospodarstvo že v prvi Janševi vladi Predsednik vlade Janez Janša je Vizjakovo kandidaturo za ministra za delo, družino in socialne zadeve utemeljil s strokovnimi referencami, dosedanjim delom in izkušnjami na področju nadzora nad spoštovanjem delovnopravne zakonodaje, zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu ter preprečevanja dela na črno.

Vizjak je bil sicer po mnenju mnogih gospodarstvenikov dober minister za gospodarstvo v prvi Janševi vladi, saj je pomagal številnim podjetjem, predvsem izvoznikom, po drugi strani pa je bil deležen kritik zaradi netransparentne prodaje Mercatorja in Dela Pivovarni Laško in Istrabenzu, ki se je zgodila v času, ko je vodil resor.

Ne spreglejte