Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
4.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

3

Natisni članek

DUTB Andrej Lazar stanovanja nepremičninski trg nepremičnine Celovški dvori Osebne finance

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 4.23

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom prodaje drugega sklopa stanovanj v Celovških dvorih

Andrej Lazar: Želimo biti pošteni do vseh kupcev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

3

Andrej Lazar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Če bi razkrili, za koliko smo prodali določena stanovanja, to ne bi bilo korektno do že izbranih kupcev iz prve faze," pred jutrišnjim začetkom prodaje drugega sklopa stanovanj v Celovških dvorih poudarja direktor upravljanja nepremičnin v Družbi za upravljanje terjatev bank Andrej Lazar.

Pred začetkom prodaje drugega sklopa stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori smo se pogovarjali z novim direktorjem upravljanja nepremičnin v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrejem Lazarjem. Potem ko so konec lanskega leta zaznali izjemno povpraševanje in za 56 stanovanj prejeli kar 450 zavezujočih ponudb zainteresiranih kupcev, se optimistično podajajo v drugo prodajno fazo. Tokrat bodo trgu ponudili novih 51 stanovanj, predvidoma spomladi pa še preostalih 119.

Koliko nepremičnin, ki so namenjene prodaji, ima DUTB še v portfelju? Koliko znaša njihova skupna vrednost?

DUTB trenutno upravlja portfelj nepremičnin, ki so vredne okoli 200 milijonov evrov. To je približno 350 nepremičnin, tako stanovanjskih kot poslovnih. Naj pojasnim, da sosesko Celovški dvori obravnavamo kot eno nepremičnino, čeprav je v njej na prodaj še 170 stanovanj. Ta številka je zato bistveno višja.


Morda vas zanima še:

Prodaja stanovanj v Nokturnu presegla pričakovanja
Stanovanja Belle vie Tivoli se prodajajo kot vroče žemljice


Kateri večji stanovanjski projekti, poleg Celovških dvorov in koprskega Nokturna, so še v vašem portfelju?

Razen omenjenih tako velikih stanovanjskih projektov nimamo. Imamo nekaj manjših že zgrajenih ali nedokončanih stanovanjskih nepremičnin in nekaj zemljišč, ki so namenjena stanovanjski gradnji. Kaj bo prinesla prihodnost, vam težko odgovorim.

"Izkušnje pri Celovških dvorih in Nokturnu so pokazale, da je naš pristop upravljanja smiseln. Ustvarjamo dodano vrednost, zato bomo to upoštevali tudi pri svojih naslednjih korakih." | Foto: Matej Leskovšek "Izkušnje pri Celovških dvorih in Nokturnu so pokazale, da je naš pristop upravljanja smiseln. Ustvarjamo dodano vrednost, zato bomo to upoštevali tudi pri svojih naslednjih korakih." Foto: Matej Leskovšek Ali lahko pričakujemo še kakšen prenos stanovanjskih nepremičnin na DUTB?

Kar nekaj stanovanjskih projektov je že končanih ali v gradnji, vendar služijo kot zavarovanje za naše terjatve, ki jih upravljamo.

Celovški dvori | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Začetek prodaje drugega sklopa stanovanj v Celovških dvorih
Družba za upravljanje terjatev bank jutri začenja prodajo drugega sklopa stanovanj v Celovških dvorih. Gre za 51 stanovanj v drugi lameli soseske, ki jih je DUTB osvežila in malce prenovila. Med njimi je pet garsonjer, 21 dvosobnih, 17 trisobnih in osem štirisobnih stanovanj.

Dnevi odprtih vrat bodo potekali med 17. januarjem in 16. februarjem. Stanovanja si bo v tem terminu mogoče ogledati vsak dan med 9. in 17. uro, po dogovoru tudi zunaj omejenega časovnega okvira. Priporočljivo je, da si zainteresirani kupci rezervirajo termin ogleda. Parkiranje v garažah je zagotovljeno. Postopek prodaje bo vodila nepremičninska agencija Stoja Trade.

Kupci bodo na posebnem obrazcu lahko oddali zavezujoče ponudbe najmanj v višini izhodiščnih prodajnih cen. Odpiranje ponudb bo komisijsko ob prisotnosti notarja. Če bosta dva kupca ponudila popolnoma enako ceno, bo izbrana tista ponudba, ki bo oddana prva. Prodajne cene bodo na spletni strani www.celovskidvori.eu objavljene jutri.

Lahko izpostavite kakšnega, ki je v sklepni fazi?

Žal ne. Tega zaradi vključenosti številnih deležnikov, tudi investitorjev, v te projekte ne morem komentirati. Projekte obravnavamo od primera do primera. Ali bomo projekt v celoti aktivno prevzeli mi ali ga bo končal investitor oziroma nekdo tretji, se odločamo na podlagi različnih dejavnikov in okoliščin. Naša strategija glede aktivnega prevzemanja takšnih projektov je odvisna predvsem od sodelovanja z obstoječimi investitorji oziroma od poteka insolvenčnih prodajnih postopkov, kjer je dolžnik že v stečaju.

Izkušnje pri Celovških dvorih in Nokturnu so pokazale, da je naš pristop upravljanja smiseln. Ustvarjamo dodano vrednost, zato bomo to upoštevali tudi pri svojih naslednjih korakih.

Za koliko stanovanj ste že podpisali kupo-prodajne pogodbe v Celovških dvorih?

Prodanih je bilo vseh 56 stanovanj v prvem stolpiču. Tega, koliko pogodb je bilo že podpisanih, nočem komentirati. Glede na prejeto število ponudb je jasno, da je interesentov za nakup bistveno več od razpoložljivih stanovanj, zato pričakujemo, da bomo pogodbo podpisali za vseh 56 stanovanj.

"S prodajo stanovanj v Nokturnu smo bistveno presegli mesečno povprečje prodaje stanovanj v Kopru, zato smo z izplenom izjemno zadovoljni." | Foto: Matej Leskovšek "S prodajo stanovanj v Nokturnu smo bistveno presegli mesečno povprečje prodaje stanovanj v Kopru, zato smo z izplenom izjemno zadovoljni." Foto: Matej Leskovšek

Kako kaže v Nokturnu?

Prodana je bila okoli četrtina od 215 razpoložljivih stanovanj, kar je precej več od naših pričakovanj. V Kopru je v primerjavi z Ljubljano bistveno manjši nepremičninski trg, kjer je bilo v vsem preteklem letu prodanih vsega 200 stanovanj. S prodajo stanovanj v Nokturnu smo bistveno presegli mesečno povprečje prodaje stanovanj v Kopru, zato smo z izplenom izjemno zadovoljni.

Kdo so kupci?

Kupci so različni, tako prebivalci iz lokalnega okolja kot iz vse Slovenije. Ker predvidoma konec januarja začenjamo drugo fazo prodaje, podrobnejših informacij o kupcih nočem razkrivati.

Kako in kdo določa izhodiščne prodajne cene nepremičnin?

V DUTB so zaposleni strokovnjaki z nepremičninskega področja, ki imajo licence za posredovanje pri prodaji in vrednotenje. Pred začetkom prodaje tehtno razmislimo o primernosti cen. Pri oblikovanju cen upoštevamo različne okoliščine in atribute nepremičnine, kot so lokacija nepremičnine, trenutne tržne razmere na tej lokaciji, mikrolokacija stanovanja znotraj soseske, kakovost gradnje itd.

"Pri oblikovanju cen upoštevamo različne okoliščine in atribute nepremičnine, kot so lokacija nepremičnine, trenutne tržne razmere na tej lokaciji, mikrolokacija stanovanja znotraj soseske, kakovost gradnje itd." | Foto: Matej Leskovšek "Pri oblikovanju cen upoštevamo različne okoliščine in atribute nepremičnine, kot so lokacija nepremičnine, trenutne tržne razmere na tej lokaciji, mikrolokacija stanovanja znotraj soseske, kakovost gradnje itd." Foto: Matej Leskovšek

Zadnje je bilo aktualno pri Celovških dvorih, zato smo stanovanja osvežili in morebitne pomanjkljivosti odpravili. Temu primerno smo potem lahko postavili tudi ceno, ki je znašala od 1.400 do 2.100 evrov za kvadratni meter stanovanja z vključenim DDV.

So zdaj že vsa stanovanja osvežena?

Ne, to delamo po fazah. Jutri začnemo prodajo drugega stolpiča, hkrati pa začenjamo osveževanje preostalih stolpičev. Stanovanjem želimo dodati vrednost, kupec pa se lahko takoj po nakupu vseli.

Ali kupce pred skritimi napakami varuje garancija? Koliko časa?

Da, garancija je zakonsko določena in traja dve leti. Čeprav so bili Celovški dvori zgrajeni že pred leti, se bo garancija štela od dneva prve prodaje kupcem.

Bodo izhodiščne cene v drugem krogu enake kot v prvem?

Izklicne cene bodo še vedno atraktivne in najbolj konkurenčne v Ljubljani. Točen cenik bo na spletni strani Celovških dvorov objavljen jutri.

Zakaj ste tako skrivnostni glede doseženih prodajnih cen? Kaj je namen skrivanja prodajnih cen?

Želimo biti pošteni do vseh kupcev. Če bi razkrili, za koliko smo prodali določena stanovanja, to ne bi bilo korektno do že izbranih kupcev iz prve faze. Ti so oddali svoje ponudbe in samo oni vedo, zakaj so ponudili toliko.

"Vsak zainteresirani kupec naj ponudi svojo ceno, za katero meni, da je primerna. To je z našega vidika najbolj transparenten postopek prodaje." | Foto: Matej Leskovšek "Vsak zainteresirani kupec naj ponudi svojo ceno, za katero meni, da je primerna. To je z našega vidika najbolj transparenten postopek prodaje." Foto: Matej Leskovšek V nasprotnem primeru bi v drugem krogu zainteresirani kupci vedeli, za koliko so bila prodana stanovanja v prvem krogu, kar bi jim prineslo določeno prednost. Vsak zainteresirani kupec naj ponudi svojo ceno, za katero meni, da je primerna. To je z našega vidika najbolj transparenten postopek prodaje.

Kdaj boste prodajne cene javno objavili, če sploh?

Ko bodo končane vse faze prodaje, bomo objavili podatke o doseženi kupnini. A ne za posamezno stanovanje, temveč za celoto. Objavili bomo torej izkupiček DUTB pri prodaji Celovških dvorov.

Ampak neizbrani kupci zdaj ne vedo, pri čem so. Ne vedo, ali so ponudili tisoč ali 20 tisoč evrov premalo.

Prav to je ključno. DUTB mora maksimizirati vrednost nepremičnin in davkoplačevalcem povrniti čim več denarja. Verjamem, da bi si neizbrani kupci želeli izvedeti, za koliko je bila njihova ponudba prenizka.

"DUTB mora maksimizirati vrednost nepremičnin in davkoplačevalcem povrniti čim več denarja." | Foto: Matej Leskovšek "DUTB mora maksimizirati vrednost nepremičnin in davkoplačevalcem povrniti čim več denarja." Foto: Matej Leskovšek Vsak zainteresirani kupec naj ponudi zanj najboljšo ceno, mi pa bomo nato izbrali najboljšega ponudnika - transparentno ob prisotnosti in nadzoru notarja. To je po našem prepričanju najboljša mogoča maksimizacija vrednosti.

Imajo izbrani kupci v pogodbi člen, da cene, na podlagi katere so bili izbrani, ne smejo razkriti?

Ne, tega člena v pogodbi ni.

Neuradno se je govorilo o od 15 do 20 odstotkov višjih doseženih cenah. Vaš komentar?

Neuradnih informacij nočem komentirati.

Zakaj trgu ne ponudite vseh stanovanj naenkrat?

V Celovški dvorih je bilo na začetku 226 stanovanj in 23 poslovnih prostorov, kar je izjemno velik zalogaj za enkratno prodajo. Obvladovanje prodajnega postopka je v takih primerih preprostejše v manjšem številu. Poleg tega so stanovanja v procesu osvežitve, kjer jih postopoma pripravljamo za prodajo. Poleg tega menimo, da prodaja po delih zmanjšuje špekulativne opcije in s tem zvišuje vrednost nepremičnine.

Zakaj se odločate za zbiranje zavezujočih ponudb?

Izbiro prodajnega postopka smo tehtno premislili. Preučili smo, kakšne koristi nam prinaša določen način prodaje. Na koncu smo presodili, da je zbiranje zavezujočih ponudb za DUTB najboljši in najbolj transparenten postopek. Zainteresirani kupec si ogleda stanovanje, plača aro in odda ponudbo, ki je deponirana pri notarju. Na izbrani datum se vse ponudbe odprejo. Najboljši ponudnik dobi stanovanje. To je najbolj pošteno, obenem pa omogoča maksimizacijo cene.

"Izbiro prodajnega postopka smo tehtno premislili. Preučili smo, kakšne koristi nam prinaša določen način prodaje. Na koncu smo presodili, da je zbiranje zavezujočih ponudb za DUTB najboljši in najbolj transparenten postopek." | Foto: Matej Leskovšek "Izbiro prodajnega postopka smo tehtno premislili. Preučili smo, kakšne koristi nam prinaša določen način prodaje. Na koncu smo presodili, da je zbiranje zavezujočih ponudb za DUTB najboljši in najbolj transparenten postopek." Foto: Matej Leskovšek Zakaj ne javna dražba?

Na javnih dražbah se pogosto pojavljajo špekulacije, zato smo v DUTB presodili, da bi bila v tem primeru ustvarjena dodana vrednost za DUTB in davkoplačevalce nižja.

Zakaj svojih nepremičnin ne oglašujete na največjem spletnem nepremičninskem portalu nepremicnine.net? Heta, na primer, jih.

Na tem portalu DUTB trenutno oglašuje prek na razpisu izbranih nepremičninskih agencij. Potekajo pa tudi neposredni pogovori s portalom nepremičnine.net z namenom lastnega oglaševanja nepremičnin.


Ne spreglejte