Četrtek,
19. 6. 2008,
16.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 16.29

8 let, 5 mesecev

Anderlič od Erjavca pričakuje odgovore glede nakazila Trilogiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poslanec LDS Anton Anderlič od ministra za obrambo Karla Erjavca pričakuje, da bo na vprašanja v zvezi z nakazilom podjetju Trilogija odgovoril sam.

Minister Erjavec pa napoveduje, da bo ministrstvo pripravilo zelo izčrpno poročilo, za katerega pričakuje, da ga obravnavali na odboru za obrambo v začetku julija. "Lahkotno ravnanje oziroma odzivanje ministra za obrambo Karla Erjavca na očitane nepravilnosti, do katerih v času njegovega vodenja ministrstva redno prihaja, sodi v rubriko Saj ni res, pa je," je v sporočilu zapisal poslanec Anderlič. Kot je prepričan, je minister dolžan odgovarjati tudi na zadnji takšen dogodek, ko je bilo s strani ministrstva za obrambo (Mors) pomotoma nakazanih 625.566 evrov podjetju Trilogija. Anderlič je zapisal, da je ministrstvo na to reagiralo šele po treh mesecih in še to zaradi pritiska medijev. Še tedaj pa se je minister po Anderličevem mnenju odzval z besedami, da ničesar ne ve in da ga čudi škodoželjnost in privoščljivost poslanca in predsednika odbora za obrambo Anderliča.

Minister se mora čuditi, da se prav njemu "stvari" kar naprej dogajajo

Poslanec LDS pojasnjuje, da škodoželjnosti in privoščljivosti ni. "Obstajata pa prevzetnost in pristranost ministra, manjkata pa mu razsodnost in rahločutnost," piše Anderlič. Po njegovo bi se moral minister čuditi, da se prav njemu "stvari" kar naprej dogajajo.

Zato pričakuje, da bo Erjavec ukrepe, ki jih bo Mors izvedel v zvezi s tem, ustrezno pojasnil odboru za obrambo in tudi javnosti, saj "gre za porabo davkoplačevalskega denarja". Poleg tega meni, da bi bilo prav, da bi na vsa vprašanja odgovoril sam in ne bo odgovornosti kot ponavadi prelagal na druge.

Kdaj je bil minister obveščen o zadevi? Poleg tega pričakuje, da bo Erjavec javnosti med drugim pojasnil, na osnovi česa in kdaj je bil denar nakazan, kdaj je minister prejel pismo direktorja podjetja in kdaj se je začel pogajati o odškodnini. Zanima ga tudi, kdaj je bil minister obveščen o zadevi, zakaj ministrstvo ni takoj ustrezno ukrepalo in sprožilo ustreznih mehanizmov in zakaj je do danes ministrstvo prejelo le del pomotoma nakazanega denarja, ne celotnega zneska.

Erjavec: Anderlič je "zelo vesel tega dogodka"

Minister za obrambo pa je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je Anderlič "zelo vesel tega dogodka". "Prav privošči mi, če kakšen referent na ministrstvu za obrambo naredi kakšno napako, pa potem reče, da se to lahko samo ministru zgodi," je povedal.

Ob tem je poudaril, da je uslužbence prevzel oziroma da so uslužbenci enaki, kot so bili v času vladanja stranke Anderliča. Napovedal pa je, da bodo v zvezi s tem pripravili zelo izčrpno poročilo, katerega bo odbor za obrambo po njegovih pričakovanju obravnaval na seji odbora 2. julija.

Referenti bodo znali bolje kot on Anderliču razložiti, kako je prišlo do tega nakazila Kot je napovedal, bo na to sejo povabil vse akterje v zadevi, od referenta do odgovornih in vseh sopodpisnikov odredb. Erjavec meni, da bodo ti referenti znali bolje kot on Anderliču razložiti, kako je prišlo do tega nakazila.