Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 11. 2014,
18.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS Janez Janša Janez Janša NSi Dimitrij Rupel Peter Jambrek Tone Jerovšek Aleš Hojs

Petek, 7. 11. 2014, 18.57

8 let

Ali za Janševim hrbtom nastaja nova stranka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria in prvak SDS Janez Janša ostaja v zaporu, naj bi se v SDS krepila razmišljanja o prihodnji poti stranke.

O tem naj bi razpravljali 22. novembra na klavzuri, ki bi ji lahko sledila seja sveta SDS. Medtem se govori tudi o ustanavljanju novih strank na desni sredini.

Neuradno naj bi bila na dnevnem redu točka, kako naj stranka nadaljuje pot. A to naj ne bi pomenilo razprave ali dileme glede predsednika Janše oziroma vodenja stranke, saj bodo s tem verjetno počakali na razplet dogodkov pred sodiščem, temveč glede smeri delovanja stranke, tudi v DZ. Janša je namreč že večkrat napovedal, da bo v zadevi Patria izkoristil vsa mogoča pravna sredstva in se bo tako obrnil tudi na ustavno sodišče. Zadnje bo predvidoma prihodnji teden obravnavalo tudi njegovo pritožbo zaradi prenehanja poslanskega mandata.

Nekateri člani pogrešajo analizo Nekateri v SDS sicer pogrešajo analizo rezultatov tako na predčasnih parlamentarnih kot na lokalnih volitvah. Čeprav so nekateri člani zaskrbljeni – skrbi jih tudi usoda stranke –, pa te točke očitno ne bo na dnevnem redu klavzure.

Je na obzorju nova stranka na desnici? Požareport je danes poročal tudi o domnevnih pogovorih za ustanovitev nove desnosredinske stranke oziroma o pogovorih, povezanih z iskanjem perspektive SDS (tudi) brez Janše. Pri tem naj bi sodelovali Dimitrij Rupel, Peter Jambrek in Tone Jerovšek.

Jerovšek se o Sloveniji le pogovarja Jerovšek je za STA zatrdil, da ne sodeluje pri ustanavljanju nobene stranke, niti ni bil do zdaj član nobene. Je pa po njegovih besedah res, da se z nekaterimi omenjenimi v članku kot tudi kolegi na fakulteti pogovarjajo o temah v državi in kaj bi bilo treba spremeniti. V krogu okoli Rupla pa se po poročanju Požareporta pojavljajo še nekatera znana imena, med njimi nekdanji minister druge Janševe vlade Žiga Turk in direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič.

Bo Aleš Hojs zapustil NSi in šel na svoje? Na drugi strani se vse glasneje govori tudi o stranki, ki naj bi nastala iz Odbora 2014 ali Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Kot enega od mogočih akterjev pri tem omenjajo Aleša Hojsa, člana Odbora 2014 in tudi podpredsednika NSi, ki si je s stranko večkrat prišel navzkriž prav pri vprašanjih, povezanih z Janšo.

Hojs po kongresu NSi, ki bo 29. novembra, neuradno naj ne bi bil več podpredsednik stranke, medtem ko se še ni izjasnil, ali bi lahko kandidiral proti predsednici NSi Ljudmili Novak, ta je najavila, da se bo znova potegovala za to mesto. Če bi Hojs izgubil vpliv v NSi, ki si želi utrditi samostojno držo na desnosredinskem političnem polu, bi lahko bila njegova pot prav sodelovanje pri ustanavljanju nove stranke.

Tonin se nove stranke ne boji Vodja poslancev NSi Matej Tonin pretirano dramatičnih procesov na desnem političnem polu ne vidi. Morebitni novi desni, radikalni stranki Tonin ne pripisuje velikega uspeha in nevarnosti za NSi v tem ne vidi. Po njegovem mnenju bi doživela usodo propadle Krščansko-demokratske stranke (KDS) in bi se gibala s podporo javnosti med pol do enega odstotka.

"Poslanci SDS bodo že v samem začetku zatrli druge stranke" Za morebitne druge sredinske stranke pa bodo po Toninovem mnenju "kolegi v SDS poskrbeli, da jih bodo že v samem začetku zatrli", je dejal v izjavi novinarjem v DZ.

Ne spreglejte