Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
16.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sodišče sodni zaostanki Branko Masleša

Sreda, 10. 2. 2016, 16.46

7 let, 12 mesecev

Ali so slovenska sodišča uspešna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Število nerešenih zadev v zadnjih letih se je bistveno zmanjšalo, je povedal predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Posledično se zmanjšujejo sodni zaostanki, o katerih ne govorijo več, dodaja.

Povprečni čas reševanja zadev se je od leta 2014 s 3,3 zmanjšal na 2,7 meseca. Glede na sodno statistiko, ki so jo ob začetku novega sodnega leta danes predstavili na vrhovnem sodišču, pa se ni skrajšal povprečni čas reševanja pomembnejših zadev. Ta je v letu 2015 ostal enak kot v letu 2014, in sicer 7,1 meseca. Na vrhovnem sodišču si po besedah predsednika Branka Masleše želijo, da bi se ta čas skrajšal vsaj na šest mesecev.

Nerešenih je ostalo 227 tisoč zadev Sodišča so lani v reševanje prejela nekaj več kot 940 tisoč zadev, skupaj z nerešenimi zadevami pa so reševala več kot 1,2 milijona zadev. Na koncu leta je nerešenih ostalo 227 tisoč zadev, od tega nekaj več kot 89 tisoč pomembnejših. Število nerešenih zadev se je glede na leto 2010 po Masleševih besedah več kot prepolovilo, od tega je samo lani glede na leto prej padlo za več kot 20 odstotkov.

Zakaj se število nerešenih zadev zmanjšuje? Zmanjšanje števila nerešenih zadev je delno tudi posledica tega, da se število prejetih zadev, predvsem pomembnejših, zmanjšuje. Predsednik vrhovnega sodišča to pripisuje vse bolj ustaljeni sodni praksi, zaradi katere lahko sodstvo hitreje rešuje zadeve, tožniki pa tudi natančneje vedo, kaj lahko pričakujejo.

Sodnikov je vse manj … Po Masleševih besedah so se zdaj bolj usmerili v kakovost sojenja. Želijo si izboljšati tudi sam sodni postopek. Število sodnikov po njegovih besedah še naprej pada in se je v zadnjem letu z 931 zmanjšalo na 913. Za 66 se je zmanjšalo tudi število sodnega osebja. Pri sodnikih je po njegovih besedah težava v tem, da je njihova starostna struktura neuravnotežena, saj v sistem prihaja zelo malo mlajših sodnikov.

… ugled sodstva pa še naprej pada Kljub boljšemu delu sodišč Masleša ugotavlja, da se ugled sodstva v javnosti ni povečal oziroma še naprej pada. Na vrhovnem sodišču so si zato kot eno od prioritet dela zadali nalogo okrepiti zaupanje javnosti v sodstvo. V zvezi s tem med drugim pripravljajo poseben projekt, v katerega bo vključena tudi javnost oziroma civilna družba, je povedal.

Ne spreglejte