Petek,
11. 3. 2016,
12.49

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

ustavni sodniki referendum

Petek, 11. 3. 2016, 12.49

7 let

Ali migranti zlorabljajo referendum? Nekdanji ustavni sodniki neenotni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Predstavniki sindikata delavcev migrantov so v DZ vložili podpise pod pobudo za začetek referendumskega postopka o zakonu o mednarodni zaščiti.

Predsednik republike Borut Pahor se je na posvetu sešel z nekdanjimi ustavnimi sodniki, ki so se ob prihodu med drugim povsem različno izrekli o referendumskih pobudah delavcev migrantov.

Peter Jambrek podpira referendumsko odločanje v vsem, kar ljudstvu "pade na pamet". "Zakaj bi bil referendum zloraba," se sprašuje in dodaja, da pri tem ni pomembno, ali gre pri referendumu za nestrinjanje z vsebino zakona ali za kaj drugega.

Referendum kot oblika rušenja države? Dragica Wedam Lukić pa meni, da gre za zlorabo pravice do referenduma, če pobudniki nimajo vsebinskih pomislekov proti določenemu zakonu. A na vprašanje, ali je takšna pobuda za referendum oblika rušenja države, je odgovorila, "da tako daleč ne bi šla".

Predsednik republike Borut Pahor se je sicer nekdanjimi ustavnimi sodnicami in sodniki sešel pred začetkom uradnih postopkov imenovanja novih sodnikov ustavnega sodišča. Posvetovati se želi o načinu vodenja postopkov imenovanja novih sodnikov tako, da bi imel državni zbor možnost izvoliti najboljše kandidatke in kandidate.