Sreda,
2. 7. 2014,
16.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2014, 16.10

8 let, 5 mesecev

Ali Janševa odsotnost vpliva na enotnost stranke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mnenja izvršilnega odbora SDS o prihodnosti stranke v primeru, da bo njihov predsednik Janez Janša ostal za zapahi, so po neuradnih informacijah razdeljena.

V največji opozicijski stranki, katere vodja zaradi korupcije prestaja dveletno zaporno kazen na Dobu, naj bi po neuradnih informacijah časnika Finance razmišljali, da bi novoizvoljeni poslanci po julijskih volitvah vrnili poslanske mandate.

Neuradno naj bi del 29-članskega izvršilnega odbora želel z vrnitvijo poslanskih mandatov opozoriti na nelegitimnost volitev, ker je njihov vodja v zaporu. Vrhovno sodišče sicer prednostno obravnava Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti, a to še ne pomeni, da bo sodišče opozicijskega vodjo predčasno izpustilo iz zapora.

Odločitev o morebitnem vračanju mandatov bi bila sicer lahko pogojena z rezultatom na volitvah, še pišejo Finance. Državni zbor se konstituira na prvi seji, ta bo predvidoma v začetku avgusta, ko je potrjenih več kot polovica poslanskih mandatov, torej 46. Če bi poslanci SDS vrnili mandat takoj po volitvah, bi to glede na zakon o volitvah v DZ pomenilo nadomestne volitve. Te razpiše predsednik republike najkasneje v petnajstih dneh po ugotovitvi DZ o prenehanju mandata.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi se pogovori v krogu SDS o vrnitvi poslanskih mandatov zgodili že konec aprila, ko je višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, a poslanci SDS menda niso bili enotni.

V SDS vsa namigovanja o domnevni neenotnosti stranke ostro zavračajo. Za STA so navedli, da gredo na volitve z najboljšo ekipo in najboljšim programom, kar predstavlja realno osnovo za najboljši rezultat, "čeprav je bil predsednik SDS z grobo zlorabo pravosodja ob začetku volilne kampanje izločen iz volilne tekme".

Prepričani so, da bo stranka kljub temu zmagala, in upajo, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša s "proceduralnimi fintami in zavlačevanjem glede odločitve o izpustitvi Janeza Janše ne bo postavil pod vprašaj legitimnosti volitev".

Zaveze volivcem in njihov mandat pa bodo skupaj s predsednikom stranke izpolnili v celoti in odgovorno, so še navedli v stranki.