Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
8.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milan Kučan Janez Janša Janez Janša politika

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 8.36

7 let, 12 mesecev

Zoran Janković – zmagovalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po največjem trgovcu v državi in največjem mestu v državi bo Zoran Janković vodil še državo. Poskusil jo bo pripraviti, da bo tekla hitreje.

Zoran Janković je včeraj zajtrkoval enako kot vsako nedeljo. Tast mu je prinesel svežo žemljo, novice, kavo, maslo in domači med. Zajtrk je pripravila žena, kot vedno. Pravi, da je zanj vsak zajtrk zmagovalen in tako je bilo tudi tokrat.

Zvečer je pred desetinami podpornikov na mestnem trgu rezal še zmagovalno sladico: ogromno torto s podobo svojega obraza.

Uživa v uspehih Kot je vajen že z županskih volitev, ga je tudi sinoči množica večkrat pozdravila s ploskanjem in vzkliki "Zoki, Zoki". Ljudje so se prebijali skozi tesen obroč novinarjev, snemalcev in fotografov, samo da so mu dali roko in mu povedali, da je najboljši.

Janković pravi, da je preprost človek brez potreb. V službi uživa kot na dopustu, denar zapravlja samo za kosila s svojimi prijatelji. V hipu bi šel za kakšno uro prodajat rože na tržnico, kot je to delal v mladosti. Nič mu ni škoda preživeti nedeljskega večera, opazujoč sajenje dreves ob novo asfaltirani cesti. Najbolj pa uživa v uspehih.

Včeraj je moral biti presrečen. S stranko, ki pred dvema mesecema še ni obstajala, je zmagal na parlamentarnih volitvah.

"Ni šans, da kandidiram" "Ni šans, da kandidiram," je zatrjeval septembra. Potem ga je prišlo 26 znanih Slovencev z Milanom Kučanom na čelu na magistrat pozvat, naj vendarle gre na državnozborske volitve. A pravi, da se je odločil sam.

Sedem tednov po tem, ko so začeli iz nič in po dva dni po tem, ko so jim tudi zadnje volilne napovedi napovedovale precejšen zaostanek za SDS, je jasno, da bo v državnem zboru največ njegovih poslancev.

Zmagal je kljub številnim novicam o ciprskih podjetjih svojih sinov, spreminjanju namembnosti zemljišč v občini Ljubljana, tristo tisoč evrih minusa na bančnem računu, lastništvu hiše, v kateri živi njegov sin Jure, poslovanju Electe z Mercatorjem, neplačevanju podizvajalcu …

Ali pa prav zaradi takih novic; tako vsaj menita njegova sinova. "Zmaga je pravična, ker je zmagala tista stranka, ki ni nikomur podtikala nobenih afer," pravi Jure Janković.

Njegovemu očetu se zdi vse skupaj veliko bolj preprosto. "Dobro delo," je bila njegova kratka pojasnitev volilnih uspehov.

"Zelo preprosto" Obljublja, da bo vlado vodil enako, kot je vodil Mercator in MOL. Sodelavcem obljublja trdo delo, nizke plače in priložnost, da si delijo uspehe. "Delo z njim je zahtevno, ampak dosegaš rezultate. Skupaj zastaviš cilj in najdeš pot. To je za ljudi, ki znamo in hočemo delati, užitek," je povedala Mateja Duhovnik, ki je na mestni trg prišla kot Mateja in nekdanja Jankovićeva sodelavka in ne kot predsednica uprave Darsa.

Slovencem Janković obljublja nasmejano Slovenijo in štiriodstotno gospodarsko rast. "Treba je pač teči hitreje," bi verjetno Janković spet ponovil besede, ki jih je slišal od šefa Krke Jožeta Colariča.

Na Twitterju se je ob predvolilnih televizijskih soočenjih pojavila ideja za pivsko igrico, v kateri bi družba pila vsakič, ko Janković reče "zelo preprosto".

Mama: Najboljši bo Vendar njemu zagotovo ne bo lahko. Direktor Janković in župan Janković je Mercator in Ljubljano precej zadolžil, prva naloga premierja Jankovića pa bi morala biti po mnenju mnogih prav zaustaviti trend hitre rasti zadolževanja države. Izpeljati bo moral reforme, ki so spomladi trdo padle. Najti bo moral način, da bodo banke začele financirati gospodarstvo. Vse to ob opoziciji, ki že čaka na nove predčasne volitve.

Njegova mama je včeraj zagotovila, da bo najboljši predsednik vlade do zdaj. Morda ne bo dovolj nič manj kot to.

Ne spreglejte