SiolNET. Novice Siol +
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žad, zlato Kitajske

1

termometer

Kitajsko mesto Ruili, ki leži na meji z Mjanmarom, je bilo v preteklosti znano predvsem po prostituciji in drogi, danes pa v mestu kraljuje trgovina z žadom.

Dragi kamen žad ima na Kitajskem bogato tradicijo. Sprva se je uporabljal v različnih ritualih, kjer je veljal za sredstvo komunikacije z zemeljskimi duhovi. Kitajski carji so ga pozneje v obliki obročka, podobnega zapestnici, nosili za pasovi. Kitajska pismenka za državo (国) je sestavljena iz pismenke za žad (玉), v kateri zanimivo ni carja, saj je vsak car minljiv, žad pa ostane za vedno. Danes še vedno velja, da nošenje žada prinaša srečo in odganja zle duhove.

Trgovanje z žadom je donosen posel. "Izšolal sem se za avtomehanika, vendar tega ne počnem. Pred tremi leti sem odprl trgovino z žadom," pove 28-letni Nico, ki si je tako kot drugi Kitajci nadel angleško ime. Žad uvaža iz sosednjega Mjanmara, kjer trgovci, kot je on, kupijo celotni hrib in upajo, da bo iztržek kar se da dober. Pred tem seveda naredijo raziskave, vendar nikoli ne vedo povsem, na kako kakovosten žad bodo naleteli.

Najdražji žad prihaja prav iz Mjanmara. Nico med pogovorom pripravi kitajsko čajno ceremonijo in doda: "Oblikovanje žada je zahtevno, tega znanja nimam. Skupaj z ženo skrbiva le za posel, za oblikovanje je odgovoren moj učitelj." S prstom pokaže na štiri zaposlene moške, ki s posebnimi brusilnimi strojčki oblikujejo dragocen kamen. Učitelj je eden od tistih, ki z znanjem pomagajo preostalim.

Delo oblikovalca žada zahteva veliko koncentracije in natančnosti. Delovnik poteka vsak dan, osem ur dnevno. Dvaindvajsetletni Yang Knag, ki se je izšolal pri začetniku oblikovanja žada na Kitajskem, pojasni: "Začel sem kot pripravnik. Sprva sem delal zastonj, vendar sem s časom napredoval in prišlo je tudi plačilo. Na koncu sem kot oblikovalec zaslužil do 10.000 juanov (približno 1.100 evrov)." Danes ima v lasti manjšo trgovino z žadom v pritličju hiše, v prvem nadstropju ima stanovanje in v drugem delavnico. V Ruiliju je podobnih trgovin ogromno, kot tudi zgodb mladega fanta.

Kupiti je mogoče vse, od majhnih obeskov in prstanov do velikih vaz in skulptur. Na Kitajskem je zaželeno, da ima vsak Kitajec na sebi ali doma vsaj en primerek žada. Kupcev torej ne manjka. Ne manjka niti nakita, ki se prodaja kot pravi žad, vendar v resnici ni. Gre za ponaredke dragega kamna, ki jih je mogoče prepoznati po gostoti, intenzivnosti barve, strukture pod močnim virom svetlobe in občutku v roki. Pravi žad je na dotik hladen in potrebuje nekaj časa, da se ogreje. Kar je za zahodni svet zlato, je žad za Kitajsko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin