Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2011,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 10. 2011, 11.18

8 let

Sežig čarovnice pred 15 tisoč obiskovalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grajski park na Gradu na Goričkem je bil včeraj prizorišče neizprosnega sojenja čarovnici, ki so jo srednjeveški veljaki mučili, obsodili in na koncu sežgali na grmadi.

Zadnji pohod po krivem obsojene mladenke si je po besedah organizatorke Danijele Krpič ogledalo okoli 15 tisoč obiskovalcev, kar je zagotovo zavidljiv dosežek. "Letos je bila tradicionalna prireditev Noč čarovnic že 12. leto zapored. Lansko leto je na Grad priromalo nekaj več kot deset tisoč radovednežev, letos pa bo ta številka zagotovo dosegla magičnih 15 tisoč. Čarovniški glas potemtakem seže v deveto vas," nam je povedala Krpičeva.

In kaj je tisto, kar v odročne kraje privabi domačo in tujo rajo? Grajski park se na ta čarobni dan spremeni v srednjeveški sejem, ki ponuja jedačo in pijačo, igre in dobro glasbo. Hrana je bila domača, zatorej ni manjkalo gibanice, langošev, retašev, posolanke, bograča in ocvirkove pogače.

Otroci so se pomerili v izrezovanju buče, zabavali so se s prijaznimi čarovnicami, se spustili po čarobnem toboganu in se lovili v začarani trdnjavi. Nekoliko starejši so si na grajskem dvorišču lahko pobližje ogledali srednjeveško življenje, kupili malenkosti na srednjeveški tržnici, se pomerili v srednjeveških igrah, na zlobne čarovnice so streljali z lokom ter se nasmejali norčijam dvornih norčkov.

Čarovnico mučili, jo obsodili in sežgali na grmadi Ko je prizorišče objela tema, so grajski veljaki na oder privedli dekle, obtoženo čarovništva. Sojenje je bilo kratko, saj je po krivem obsojena mladenka zaradi nehumanega mučenja priznala vse grehe. Obsodba je padla, čarovnico so privezali na grmado in jo sežgali. Prikaz inkvizicije je bil dokaj prepričljiv, vzdušje primerno temačno. Ko je bila grmada enkrat prižgana, se je začela zabava.

Na oder je stopil lokalni in legendarni Vlado Kreslin z Malimi bogovi. V nadaljevanju večera se je odvijalo še tekmovanje za naj čarovnico, stroga žirija je izbrala najlepše izrezljano bučo, na oder je stopila hrvaška pevka Danijela, večer pa so zaključili Rock Partyzani s prelestno Manco Špik.

"Enaintrideseti oktober je eden od osmih keltskih praznikov sonca in označuje konec starega in začetek novega leta. Po njihovem verovanju je bila ta noč posebno odprta za komunikacijo z duhovi prednikov. Mističnemu prazniku smo dodali čarovnice in prikaz srednjeveškega življenja. Ideja se je rodila ob prehodu tisočletja, skozi leta pa postala že nepogrešljiva tradicija," nam je pojasnila Krpičeva.

Kljub dolgi poti in neznosni gneči lahko rečemo, da je doživetje edinstveno. Komercialna čarovniška nota ni pretirana, malce jo zaduši zgodovinski duh gradu in iskrenost ter pristnost Prekmurcev.

Ne spreglejte