SiolNET. Novice Siol +
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi šolski dan

2

termometer

Na prvi šolski dan goduje Tilen, ki obljublja grdo, deževno jesen, če je oblačen in meglen. Tilnu so se sicer nekoč priporočali za dobro letino in živino, pa tudi za vreme.

Leta 1914 je v živalskem vrtu v ameriškem mestu Cincinnati poginila zadnja samica goloba selca. Ta izumrla vrsta ptice je bila avtohtona v Severni Ameriki. Leta 1923 je potres v Tokiu zahteval več kot 100 tisoč žrtev. Prvega septembra 1928 je začel redno oddajati Radio Ljubljana, leta 1939 pa se je z nemško invazijo na Poljsko uradno začela druga svetovna vojna.

Triinsedemdeset let po nesreči Titanika je ameriško-francoska odprava leta 1985 našla ostanke ladje. Leta 1991 je Uzbekistan postal samostojna država. Na današnji dan leta 2004 so čečenski teroristi vdrli v šolo v Beslanu v Severni Osetiji in tam tri dni zadrževali več kot tisoč otrok, učiteljev in staršev, ki so se tam zbrali na prvi šolski dan. Umrlo je 330 ljudi, med njimi polovica otrok.

Leta 1796 se je rodil slovenski pesnik Miha Kastelic, ustanovitelj in urednik Čebelice. Danes 57. rojstni dan praznuje pevka Gloria Estefan. Danes praznuje tudi pevec Barry Gibb, član skupine Bee Gees, ki se je rodil leta 1946.

Na današnji dan leta 1715 je umrl francoski kralj Ludvik XIV., znan kot Sončni kralj. Na prestolu je bil od leta 1643, ko je bil star le pet let, njegova vladavina pa je znana kot obdobje razkošja in razcveta ter po gradnji dvorca Versailles. Ludvik XIV. je simbol absolutistične monarhije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin