SiolNET. Novice Siol +
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva vožnja vlaka orient ekspres

3

termometer

Leta 1883 se je prvič zapeljal vlak orient ekspres, prvi potniški vlak, ki je vozil na dolgi razdalji. Povezoval je mesti Pariz in Carigrad.

Leta 1865 sta se pruski kancler Bismarck in francoski cesar Napoleon dogovorila za vodilno vlogo Prusije v Nemčiji. Papež Pavel VI. je leta 1965 prispel v New York in tako postal prvi papež, ki je obiskal Združene države Amerike in zahodno poloblo.

V Mengšu se je leta 1700 rodil slovenski slikar Franc Jelovšek, ki velja za najpomembnejšega predstavnika našega baročnega slikarstva. Leta 1874 se je rodil slovenski kipar Fran Berneker, med njegovimi deli pa je zlasti cenjen Trubarjev spomenik, ki stoji na robu parka nasproti Moderne galerije v Ljubljani.

Leta 1895 se je rodil komik Buster Keaton, leta 1924 pa se je rodil ameriški filmski igralec Charlton Heston. Danes 68. rojstni dan praznuje z oskarjem nagrajena igralka Susan Sarandon, oskarjevec Christoph Waltz pa je dopolnil 58 let.

Na današnji dan leta 1975 se je rodil slovenski jadralec in olimpijec Vasilij Žbogar. Leta 1669 je umrl nizozemski slikar Rembrandt, leta 1970 pa je zaradi prekomernega odmerka mamil umrla ameriška pevka Janis Joplin. Stara je bila le 27 let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin