Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
8.22

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 8.22

8 let, 2 meseca

Narod gurujev, div in starlet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zvezdništvo v Sloveniji ima več specifik, ena izmed njih pa je prosto lepljenje nezasluženih ali kar izmišljenih nazivov zraven vsakega drugega bolj znanega imena.

Kadar v Sloveniji govorimo o slavi, zraven obvezno omenimo tudi to, da je zvezdništvo pri nas zelo specifično. Smo pač majhna država in medijsko prepoznavni ljudje stojijo v istih vrstah kot vsi drugi, pijejo isto mleko in nakupujejo v istih trgovinah. Še naši tabloidi temeljijo bolj na samopromociji in načrtovanih sodelovanjih kot na večurnem oprezanju za grmom. Po vsem tem me obilica superlativov, s katerimi revije redno naslavljajo naše kolikor toliko slavne osebe, ne bi smela čuditi, a vendar me. Razmetavanje z raznimi nazivi je v nekaterih primerih smešno, saj tako na primer ugotoviš, da je neki maneken po novem tudi novinar, koreograf, organizator dogodkov in še marsikaj. Količina besed, ki jo uporabimo za svoj mini CV, iz nas očitno instantno naredi pomembneže, pa čeprav nam v resnici pred očmi pleše predpona "kvazi".

Spet drugič revije kar tekmujejo med seboj v izumljanju oh in sploh zvenečih naslovov. Najboljši primerki tega so "modni guru", "prehranski guru" in "oglaševalski guru", ki mi vsi delujejo kot subtilno zafrkavanje. Ampak ne, te izmišljene nazive, ki v tem kontekstu ne pomenijo ničesar, dejansko tiskajo na papir in izpisujejo ob imenih na televiziji, kar brez narekovajev, čisto resno, brez smeha. Ne vem, morda bi se morala tudi sama v prihodnje predstavljati kot kraljica sveta. Pretiravanje z neobstoječimi imeni je pač očitno že pol uspeha.

Najbolj žalostno pri vsem skupaj je, da vsi ti domnevni strokovnjaki na eni in mediji na drugi strani sploh ne dojamejo, da si z vsemi temi imaginarnimi nazivi spodkopavajo kredibilnost. Kako naj resno jemljem oddajo, v kateri sodeluje tudi – verjamem, da povsem sposobna in za svoj poklic podkovana – oseba s čisto resno pripisanim nazivom "modna mačka"?

Prepričana sem, da imamo v Sloveniji ogromno strokovnjakov in prav gotovo imamo tudi ogromno ljudi, ki uspešno obvladujejo več področij in bi bila zgolj ena beseda ali dve za opis njihovega poklica preprosto premalo. Nimam težav z ljudmi, ki blestijo na več področjih, ampak ne morem resno jemati oseb, ki svoje ime namestijo udobno zraven sebi lastnih izmišljenih nazivov in superlativov. Tudi če neka oseba dejansko je strokovnjak za svoje področje, bom ob raznih omembah gurujev takoj postala skeptična. Dajmo no, oslarije oslom, strokovnost strokovnjakom, prosim!

Naša mini zvezdniška njiva je pravzaprav vsa prekopana na nek čuden način. Zadnjič sem ime Ive Kranjc zaslišala v spremstvu naziva "starleta", a bolj kot popolna neprimernost reduciranja neke priznane gledališke igralke na starleto me je presenetilo to, da je bil naziv dejansko mišljen pozitivno. Verjetno je gospodična še premlada, da bi jo oklicali za divo, kot to radi počnemo pri vsaki drugi znani Slovenki, pa se je kakšnemu novinarju/voditelju/stilistu/karkoli verjetno zazdelo, da je starleta nekakšna diva v odraščanju. In potem se sprašujemo, zakaj nam talenti (tisti pravi, ne televizijski) bežijo v tujino …

Ne spreglejte