SiolNET. Novice Siol +
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na današnji dan je umrl Rudolf Maister

3

termometer

Leta 1989 so ameriškega študenta Roberta T. Morrisa mlajšega kot prvega obtožili razširjanja računalniških črvov.

New York je leta 1788 ratificiral ustavo Združenih držav Amerike in postal 11. zvezna država. Danes neodvisnost praznujeta kar dve državi: Liberija je leta 1847 postala neodvisna od ZDA, Maldivi pa leta 1965 od Velike Britanije.

V Londonu so leta 1803 odprli železnico Surrey Iron Railway, za katero domnevajo, da je bila prva javna železnica na svetu. Leta 1945 so podpisali Potsdamsko deklaracijo o pogojih japonske vdaje, leta 1953 pa se je z neuspešnim napadom Fidela Castra na Moncado začela kubanska revolucija.

Leta 1865 se je rodil irski dramatik in pisatelj George Bernard Shaw, ta je leta 1925 prejel Nobelovo nagrado. Leta 1875 se je rodil švicarski psihiater Carl Gustav Jung, leta 1894 pa pisatelj Aldous Huxley. V New Yorku se je leta 1928 rodil sloviti filmski režiser Stanley Kubrick. Danes 70. rojstni dan praznuje Mick Jagger, 54 let je star dvakratni nagrajenec z oskarjem Kevin Spacey, 49 let pa igralka Sandra Bullock, prav tako nagrajenka z oskarjem.

Leta 1934 je umrl slovenski pesnik in vojskovodja Rudolf Maister, ta je med prvo svetovno vojno s hitro mobilizacijo ustanovil slovensko vojsko, omogočil, da je Maribor ostal slovensko mesto in se bojeval za slovensko severno mejo. Po končani vojaški karieri leta 1923 se je posvetil kulturnemu delovanju. Leta 1952 je na današnji dan umrla argentinska političarka Evita Peron.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin