Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 6. 2010,
13.57

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 6. 2010, 13.57

8 let, 3 mesece

Na današnji dan: 7.junij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Leta 1992 je v atentatu umrl slovenski izumitelj, dobrotnik, pisatelj in politik Ivan Kramberger. To je prvi in edini atentat na slovenskega politika, ki še danes poraja dvome o motivih zanj.

V Franciji so leta 1654 okronali Ludvika XIV., ki je bil znan tudi kot Sončni kralj. Njegova vladavina se je sicer začela že ko je bil star štiri leta in je trajala kar dobrih 72 let, do njegove smrti leta 1715. Gre za najdaljšo zabeleženo vladavino evropskega monarha.

Leta 1848 se je rodil francoski slikar Paul Gauguin, znan po znamenitih Bretonskih delavkah, ki so nastale po navdihu Tahitija. Na današnji dan se je rodila tudi z oskarjem nagrajena ameriška igralka Jessica Tandy, 29. rojstni dan pa praznuje ruska tenisačica Ana Kurnikova.

Na današnji dan leta 1992 je v prometni nesreči umrl takrat 28-letni hrvaški košarkar Dražen Petrović, ki velja za enega najboljših igralcev košarke 80. let prejšnjega stoletja in enega prvih neameriških igralcev v do takrat precej izolirani ligi NBA.

Leta 1969 je v Ljubljani umrl pisatelj in dramatik Josip Ribičič, leta 1980 pa je v New Yorku preminil ameriški pisatelj Henry Miller, znan po romanih Rakov povratnik, Kozorogov povratnik in Črna pomlad.

Ne spreglejte