Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2011,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nakup čevelj trgovina

Torek, 29. 11. 2011, 11.01

8 let

Kako kupiti zimske čevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Približujejo se mrzli in zasneženi zimski dnevi in da bo vaš korak varen ter zanesljiv, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako do primerne zimske obutve.

Na splošno je za zimski čevelj pomembno, da je topel, ne drsi, ne prepušča vode, omogoča kakovosten korak, se hitro posuši in ne nazadnje, da s svojim podplatom ne poškoduje tal v notranjih prostorih. Naravno usnje bolj primerno od umetnega Proizvajalci pri izdelavi zimskih čevljev največ posegajo po usnju, tako naravnemu kot umetnemu. Naravno usnje se najbolje prilagodi obliki noge, dobro diha in je veliko toplejše od umetnega. Poglejte, kako dobro je pritrjen podplat Dober zimski čevelj ima debelejši podplat, ki je narejen iz vodoodpornih in trpežnih materialov, kot so guma, poliuretan ali PVC. Čevelj iz kakovostnega materiala se bo brez težav upognil za 90°. Pred nakupom si obvezno tudi poglejte, kako dobro je podplat pritrjen na zgornji del čevlja.

Poiščite čevlje, ki so toplotno izolirani, vendar kljub temu omogočajo, da noga "diha". Najbolj ustrezen je čevelj, ki ima na notranji strani tehnologijo Gore – Tex. Ta material je popolnoma vodotesen, zato vlaga od zunaj ne doseže notranjosti obutve. Hkrati omogoča, da stopala dihajo, saj odvaja odvečno vlago navzven. Vaše noge varuje tudi pred vetrom in mrazom.

Kupite malenkost večje čevlje Dobro razmislite pri velikosti modela. Primernost čevlja najbolje izmerite s preprostim preizkusom. Pri odvezanem čevlju potisnite zgornji del noge do roba, če je čevelj primeren, mora prostora za peto biti za en prst. Pri zavezanem čevlju pa se konice prstov ne smejo dotikati roba čevlja. Pri nakupu zimskih čevljev je vedno priporočljivo, da vzamete čevlje, ki so malenkost večji. Čevelj naj ima visok gleženj, ki nogo varuje pred zdrsi in zvini. Za tiste, ki pa želijo zimski čevelj narediti tako rekoč neuničljivega in uporabnega na (skoraj) kakršnem koli terenu, pa priporočamo dodaten nakup mestnih derez. Bolje opremljeni čevlji imajo na vrhu gležnja tudi gamašo, ki preprečuje nadležen vdor snega.

Ne pozabite na primerno vzdrževanje Na koncu ne pozabite, da vam bodo čevlji dolgo služili le, če boste za njih tudi primerno skrbeli. Zato je pametno, da čevlje po uporabi očistite in posušite, toda ne na soncu ali kje blizu toplotnih virov. Uporabljate ustrezne impregnacijske kreme oziroma tekočine, pri tem imejte v mislih, da čevelj bolje zaščiti več tankih slojev kot ena debela plast.

Dobri zimski čevlji nikakor niso poceni, če pa na sebi nosijo še ime kakšne priznane modne znamke, pa bo vaša denarnica hitro lažja tudi za dva evrska stotaka ali več. Kljub temu je pametno vedeti, da je kakovosten nakup zimskih čevljev investicija v vaše zdravje in bolj prijeten korak.

Ne spreglejte