Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nosečnost oblačila

Torek, 10. 5. 2011, 8.17

8 let

Kako kupiti: Nosečniška oblačila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdaj se odpraviti v trgovino po nosečniška oblačila – ko trebuščka še ni, ali ko se gumbi na hlačah nočejo več zapeti?

Nosečnost je običajno čas največjih telesnih sprememb v življenju ženske. Kljub temu da ljudska modrost, da mora nosečnica jesti za dva, po mnenju zdravnikov ne drži, pa se telo ženske zelo spremeni – poleg trebuščka rastejo tudi drugi deli telesa in prej ali slej kličejo po oblačilih, ki bodo za nosečnico udobna … in tudi lepa. V Sloveniji največ oblačil ponuja nekaj tujih trgovskih verig ter maloštevilne (nekaj jih je nedavno žal zaprlo svoja vrata), a dobro založene specializirane trgovine. Ko trebuščka še ni, pa vse že tišči

Modna oblikovalka in stilistka Evelina Premužič iz trgovine Popek, v kateri ponujajo lastno produkcijo oblačil za nosečnice in je med nosečnicami že dodobra poznana po majicah s hudomušnimi slovenskimi napisi, je o odločitvi, kdaj je čas za obisk trgovine, povedala: "Klasična predstava, da gremo v trgovino za nosečnice, ko že imamo trebušček, ni najboljša – jaz pravim: ko trebuščka še ni, pa vse že tišči, takrat je čas. Običajno zato pridejo pogledati, ko se jim še ne vidi in rečejo, da bodo samo pogledale, kupile pa čez kak mesec. Zato jih najprej vprašam, če jih že kaj tišči. Ponavadi potem poskusijo hlače in so navdušene nad udobnostjo ter dejstvom, da to niso "žaklji" za močnejše postave, ampak lepi kosi oblačil."

Nekaj svojega, veliko sposojenega

Metka iz okolice Kamnika, ki je letos povila četrtega otroka, se spomni, da je o nosečniških oblačilih vedno razmišljala šele takrat, ko ji običajne hlače niso bile več prav. V nosečniške trgovine je zahajala predvsem zaradi hlač, bolj ohlapnih majic ali bluz, sicer pa je mnogo oblačil našla kar v lastni omari, ki jih je hranila še iz časov, ko so bila moderna širša oblačila, ali pa v večjih trgovinah, kot sta H&M ali C&A, saj se ji zdijo "specializirane trgovine za teh nekaj mesecev čisto predrage – kot da bi imela nosečnica povišano plačo, ker je noseča". Ogromno oblek pa je šlo tudi iz rok v roke, kar se ji zdi najboljša rešitev, da se nosečniška oblačila zares uporabijo.

Udobje in lepota v paketu

Urška iz Ivančne Gorice, ki je mamica dveletne deklice, pravi, da se je za nosečniške trgovine odločila takoj, ko se je začel kazati trebušček. Večino oblačil je kupila v specializiranih trgovinah, saj si je želela, da bi se v njih počutila kar najbolje in ne bi bila videti kot v prevelikih oblačilih. Med prvimi si je kupila kavbojke in elegantne hlače, ki jih je potrebovala za v službo, potem pa še veliko majic, saj ni želela, da bi izpod njih kazala golo kožo, ampak da je lahko tudi kot nosečnica elegantno in udobno oblečena.

Kaj nosečnice najprej iščejo? Dea Premužič iz oblikovalske ekipe v Popku pove, da so med prvimi iskanimi kosi običajno hlače: "Hlače ženske danes največ nosimo in najhitreje začnejo tiščati. Drug artikel po povpraševanju je modrček, sledijo pa jim majčke, ker stare postanejo prekratke." Pri tem, ko se pogovarja s strankami, opaža, da nosečnice gledajo z drugega zornega kota in je pri njih na prvem mestu videz, pri tem pa dostikrat pozabljajo na tisto, kar imajo moški že v genih – v hlačah se poskusijo usesti ali počepniti in se na podlagi udobja odločijo za nakup.

Na kaj paziti pri nakupu?

V prvi vrsti mora nosečnica paziti na velikost oblačila in misliti na to, da oblačila ne smejo biti popolnoma oprijeta. Ne sme namreč pozabiti, da bo trebuh vedno večji, zaradi česar bo sčasoma bolj okorna, prav tako pa bo nekaj dodatnih centimetrov pridobila tudi na drugih delih telesa (v pasu, na bokih, stegnih, dojkah …), saj se na porod pripravlja celo telo, ne le maternica. Dea Premužič, ki meni, da je udobnost na prvem mestu, svetuje, da se nosečnica v oblačilu, ki ga pomerja, poskuša tudi usesti, dati roko v žep, na koncu pa naj o nakupu odloči tako dobro počutje kot videz oziroma občutek, da si je nosečnica ob pogledu v ogledalo všeč.

Ne spreglejte