Torek,
25. 10. 2011,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 10. 2011, 11.53

8 let

Kako kupiti nagrobni aranžma?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker smo nakup sveč obdelali že lani, bomo letos podrobneje preverili, kaj naj vsebuje nagrobni aranžma in zakaj boste za nekatere plačali 50, za druge pa zgolj sedem evrov.

Cvetlični aranžma je poleg sveč sestavni del nagrobne dekoracije. Uberete lahko lažjo pot in ga po ugodni ceni kupite v eni izmed trgovin ali hipermarketov, bolj unikatno in dražjo v eni izmed cvetličarn ali pa najbolj edinstvenega in najcenejšega izdelate sami. Razlika med nizkocenovnimi in dražjimi? Cvetličarji zagovarjajo idejo, da je cvetličarna edino pravo mesto za nakup cvetja. Aranžmaji v cvetličarnah so bolj unikatni in obstojnejši, saj so materiali bolj kakovosti in drugače impregnirani. Cvetličarji so glede vprašanj o razliki med aranžmaji, kupljenimi v trgovinah in cvetličarnah, precej občutljivi, smo pa od cvetličarke, ki ni želela biti imenovana, izvedeli, da v primeru aranžmajev iz suhega cvetja bistvenih razlik ni, je pa zato razlika v primeru ikeban iz svežega cvetja, ogromna.

V Lidlu in Hoferju nagrobne ikebane dobite že za slabih osem evrov, v Sparu za slabih šest, v Tušu za slabih deset evrov, v cvetličarnah pa se cene gibljejo od 25 evrov navzgor.

Sam svoj mojster Če ste kreativni, lahko nagrobni aranžma izdelate sami, ideje pa si lahko naberete tudi na kateri izmed delavnic, kjer vam bodo ponudili nekaj osnovnih namigov. Kot svetuje Sabina Šegula, predavateljica v Biotehniškem centru Naklo in vodja tečajev aranžiranja, za osnovo, v katero nabodemo vejice, potrebujemo posebno gobo, ki je na voljo v vseh cvetličarnah in zadrugah. Gobi, ki jo predhodno namočimo, dodamo zimzeleno zelenje, kot so ciprese, lovorikovec, klek, jelka ali ilex, za popestritev pa fino zimzelenje kombiniramo z listavci.

Dodamo suho ali sveže cvetje, kot so nagelj, krizantema ali flamingovec (ti pod temperaturo 4 stopinje Celzija potemnijo), ali izberemo eksotične cvetove, kot sta protea ali banksia. Treba je paziti, da se v središče dodajo večji cvetovi, ki dajejo občutek težnosti, občutek višine pa ustvarimo z višjimi in manjšimi cvetovi, ki naj v višino merijo največ dvakratno višino posode, poljubno pa lahko dodamo tudi storže ali druge gozdne plodove.

V primeru, da se odločimo za kombinacijo suhega in svežega cvetja, sveže po nekaj dneh odstranimo, suho, ki je obstojnejše, pa ohranimo. Takšni aranžmaji lahko zdržijo tudi do decembra, zato jih okrasimo s svečami in bunkami in tako preoblikujemo v božično-novoletni aranžma.

Modni trendi tudi na grobovih? Nekateri menijo, da modni trendi veljajo tudi za nagrobne ikebane, spet drugi so prepričani, da je treba slediti brezčasni klasiki. Zagovorniki barv priporočajo uporabo jesenskih barv, vijoličaste v odtenkih jajčevcev ter odtenkov, ki so skladni z barvo nagrobnega marmorja, ki je lahko v rumenih, oranžnih in modrih odtenkih.

Odločitev je seveda vaša, prav pa je, da kreativnosti in razkošja na grobu ne razkazujemo le na dan mrtvih, temveč za dekoracijo grobov poskrbimo vsak dan.