Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 4. 2012,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

počitnice

Torek, 17. 4. 2012, 7.23

8 let

Kako kupiti križarjenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Ali je križarjenje kot oblika počitnikovanja primerno zame? Ali bo čas, preživet na nekaj tisoč kvadratnih metrov velikem omejenem območju, dobro izkoriščen? Mi bo dolgčas?"

Tako se verjetno sprašuje marsikdo, ko vidi oglas za križarjenje. Vprašanj in dilem je veliko, a naj vas pomirim. Na lastni koži sem občutil, da je prednost take oblike dopustovanja ta, da je vse na enem mestu, vse dosegljivo. Zabava je na vsakem koraku, mirnih kotičkov je več kot dovolj. Za vsakogar se najde nekaj, kar mu v danem trenutku da občutek zadovoljstva. In prav to je največje pozitivno presenečenje, ki ga ponudi bivanje na ladji. Da ti omejenost omogoči svobodo in dobro počutje.

Ponudba na ladjah je več ali manj vedno all inclusive, torej hrana in pijača v neomejenih količinah (razen alkoholnih napitkov – te je treba doplačati), zabavo (predvsem v času plovbe) pa lahko potniki najdejo v številnih barih, restavracijah, salonih, knjižnici, gledališču, diskoteki, igralnici, kinodvorani, notranjih in zunanjih bazenih, fitnes in spa centru …

Cene alkoholnih pijač in drugih plačljivih storitev so lahko usodne Pa vendar, manjše opozorilo. Cenovno dokaj ugodne počitnice se lahko kaj kmalu sprevržejo v finančno moro. Ob prihodu na ladjo namreč vsak od potnikov prejme posebno ladijsko kartico, ki je edino plačilno sredstvo na ladji. Vsaka plačljiva storitev se preprosto naloži na kartico in če niste pazljivi, je lahko končni račun, ki ga predzadnji dan dobite v svojo kabino in ki ga morate poravnati, preden zapustite ladjo, precej visok. Pa še to, ladijska družba vsakemu potniku zaračuna dnevni strošek storitev ladijskega osebja, kar znese od sedem do deset evrov po osebi na dan.

Seveda pa tudi ta segment turističnega udejstvovanja skriva marsikatero ponudbo in destinacijo. In prav od izbire destinacije (oziroma po katerem morju/oceanu bo plula vaša večstotonska jeklena lepotica) je odvisna izbira ponudnika križarjenj.

Costa in MSC "kraljujeta" Sredozemlju Verjetno najbolj znani ladijski družbi, ki potnikom ponujata temeljito raziskovanje Jadrana in Sredozemlja, sta Costa Cruises in MSC Cruises. Za obe je značilen "italijanski pristop" k izvedbi križarjenj. To pomeni, da je prisotna želja po dobri zabavi, po popolnem uživanju vsega, česar si potniki zaželijo. Vsako križarjenje je zasnovano tako, da strankam omogoča popolno doživetje vsake destinacije, ki jo obiščejo.

Osem dni za lepote Sredozemlja Križarke se ponavadi na osemdnevno pot podajo iz italijanskega pristanišča (Benetke, Livorno, Genova …) ter nadaljujejo krožno potovanje s postanki v izbranih mestih vzdolž jadranske, afriške, turške in grške obale – odvisno, za katerega od ponujenih programov se potniki odločijo.

Cenovno se ponudbe močno razlikujejo, gibljejo pa se od 500 (notranje kabine brez oken) do več kot tisoč evrov (zunanje kabine z balkoni).

Z ladjami obeh družb se sicer lahko odpravite tudi na odkrivanje baltskih prestolnic, norveških fjordov in preostale Skandinavije. Cene so temu primerno nekoliko višje, začnejo pa se pri 1150 evrih.

Po Karibskem otočju s Princess Cruises, Royal Caribbean Cruises in Disney Cruise Line Če vaše finančno stanje dopušča, da za počitnice sežete globlje v žep, izberite odkrivanje lepot Karibov, Havajev ali barvitih južnoameriških obalnih mest z eno od vodilnih ladijskih družb iz Severne Amerike.

Allure of the Seas z več kot osem tisoč dušami na krovu Royal Caribbean Cruises je zagotovo prvo ime v svetu križarjenj in tudi ponosni lastnik Allure of the Seas, največje križarke na svetu, ki poleg več kot dvatisočglavega osebja gosti več kot šest tisoč potnikov. Tudi Princess Cruises je eno najbolj ekskluzivnih imen med poznavalci morskih potovanj in se lahko pohvali s floto 17 ladij.

Disney Cruise Line pa gostom, predvsem družinam z otroci, nudi neverjetna doživetja na križarjenjih, ki jih ni možno najti nikjer drugje. Dodatno k ponudbi sedemdnevnega križarjenja med karibskimi otoki ta ladijska družba ponuja križarjenja v trajanju treh ali štirih noči do Bahamov in počitniški paket kopno/morje, ki vključuje bivanje v letovišču Walt Disney World Resort.

Tudi pri teh ponudnikih je razpon cen raznolik, odvisno za katero ladjo, kateri program in katero kabino se odločite. Križarjenje si lahko privoščite že od 350 evrov dalje, najbolj petični gostje pa bodo za udobje suite z balkonom za sedemdnevno potovanje odšteli malo manj kot dva tisoč evrov. Za evropske goste je, žal, dodatni strošek še povratna letalska karta do Floride, ki je izhodišče za potovanja na Karibe.

Silversea, ladijski prevoznik bogatašev Da je lahko pot z ladjo tudi izjemno luksuzno doživetje, pa je poskrbela ladijska družba Silversea. Floto ladij Silversea so zgradili z namenom, da se v izredno luksuzno tržišče vpelje nov razred manjših, bolj prisrčnih ladij, ki lahko pristanejo v bolj eksotičnih pristaniščih. Izbrane ladje so načrtovane za manjše število gostov, z več prostora in z najvišjo ravnijo osebnega servisa, ki ga nudijo italijanski ladijski častniki in evropsko osebje. Vse kabine imajo pogled na morje, večina jih ima lasten balkon. Ladje Silversea nudijo enako privlačen ambient, kot ga je najti na večjih ladjah, ter večerno zabavo v gledališču, igralnici, spa ter fitnes centru.

V ultraluksuznem razredu križarjenj je Silversea inovativen in kot tak s svojo ponudbo luksuznih proizvodov svetovno znanih znamk – Acqua di Parma, Pommery, Davidoff in Relais & Chateaux – nadvse priljubljen med premožnimi potniki. Cene suit z balkoni se začnejo pri malo manj kot pet tisoč evrih ter rastejo z večjim številom potovalnih dni in bolj oddaljenimi destinacijami.

Križarjenje z dodano vrednostjo – znanimi estradniki Med slovenskimi turisti so zadnja leta izjemno priljubljena križarjenja po Sredozemlju z znanimi osebnostmi iz zabavnega sveta.

Turistična agencija Kompas letos dopustnike vabi na zabavno prvomajsko križarjenje z ladjo Costa Atlantica, Špas na križarjenju. Za zabavo bosta z dvema večeroma poskrbela Vid Valič in Denis Avdić, trenutno najbolj vroč komični par. Za to doživetje in sedemdnevno potovanje od Savone prek španskih otokov Ibize in Palme de Mallorce do Barcelone in francoskega Marseillesa boste morali odšteti od 580 evrov dalje.

Turistična agencija Marco Polo pa vabi na križarjenje po zahodnem Sredozemlju, od Genove prek Barcelone in Tunisa do La Vallette na Malti in nazaj, z ladjo MSC Splendida, kjer bodo za zabavo poskrbeli Gibonni, Vlatko Stefanovski in zmagovalka prve oddaje Slovenija ima talent Lina Kuduzovič. Za to potovanje boste odšteli od 800 evrov naprej.

Določene agencije svoje kupce prepričujejo v nakup križarjenj tudi z darili. Na primer, če se odločite za križarjenje po vzhodnem Sredozemlju z ladjo MSC Magnifica vam ob sklenitvi rezervacije podarijo kratek plesni tečaj s plesno mojstrico Katarino Venturini.

Za katerokoli od zgoraj omenjenih potovanj se boste odločili, vedite, da se odločate za nekaj drugačnega. Edino tveganje, ki ga ta odločitev prinaša, je, ali bo ta drugačnost za vas privlačna ali odbijajoča. Vseeno prebudite v sebi pustolovsko žilico in se prepustite čarom morskega prostranstva in neodkritih dežel. Po vsej verjetnosti vam ne bo žal …

Ne spreglejte