Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2010,
14.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 12. 2010, 14.51

6 let, 7 mesecev

Družbeno odgovorna darila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zakaj ne bi letos ubili treh muh na en mah – se izognili gneči v trgovskih središčih, naredili nekaj dobrega za nekoga ali nekaj in dodali delček v mozaik varovanja narave?

Ponujamo vam nekaj idej za nekoliko drugačno obdarovanje. Krilca Na spletni strani www.krilca.si lahko izbirate med 14 družbeno odgovornimi darili oziroma njihovimi 42 različicami (v vsakem paketu so na voljo tri velikosti daril). Postopek je preprost: na spletni strani izberete darilo, vpišete posvetilo in naslov obdarovanca, vnesete svoje podatke, izberete način plačila in plačate. Vaš obdarovanec bo prejel ilustracijo s posvetilom, ves denar, ki ste ga namenili nakupu darila, pa gre v dobrodelen namen po vašem izboru.

Med zanimivejšimi "Krilci" so darila z vabljivimi imeni, kot so: - Navihane potovalke, s katerimi lahko deprivilegiranim otrokom omogočite enodnevni ustvarjalni potep, potovanje z muzejskim vlakom ali polet z balonom (za 25, 50 ali 100 evrov), - Čarobne krošnje, kjer so vam na voljo sadike avtohtonih drevesnih vrst, ki jih bodo v imenu vašega obdarovanca posadili v naravno okolje (za 20, 40 ali 60 evrov), - Zadovoljno brenčanje, ki pomaga zavarovati slovenske čebele pred izginotjem (13, 28 ali 67 evrov), - Vesele črke, s katerim lahko otrokom v Gani pomagate končati šolo (za 10, 35 ali 55 evrov), in - Pesem delfina, s katero lahko simbolično posvojite delfina za eno, dve ali pet let (za 23, 46 ali 115 evrov).

Po besedah Gaje Brecelj z Umanotere, pod okriljem katere projekt poteka, se prodaja Krilc od začetka leta 2007 do danes giba na približno isti ravni. "Vendar tudi mi občutimo vpliv recesije, saj letošnja prodaja najverjetneje ne bo narasla ali dosegla lanske," pojasni Brecljeva.

Unicefova darila z navdihom Unicef poleg tradicionalnih božično-novoletnih čestitk ponuja tudi tako imenovana darila z navdihom. Ta so dvoplastna: virtualna in konkretna. Virtualni del zajema elektronsko voščilnico z osebnim sporočilom in dodatnim pojasnilom, s katerim obdarovancu pojasnite, kam je njegovo konkretno darilo dejansko odpotovalo. S pravim darilom v obliki najosnovnejših življenjskih potrebščin pa obdarite otroke iz najrevnejših predelov sveta. Darujete lahko od mleka v prahu (1 vrečka po 456 gramov za 3,73 evra) in piškotov z visoko energijsko vrednostjo (20 vrečk piškotov po 400 gramov za 17,54 evra) do krepilne hrane iz arašidovega masla, ki naj bi zadostovala za 50 podhranjenih otrok (58,53 evra).

Kot so povedali pri Unicefu, destinacijo darila določijo glede na trenutne potrebe otrok po svetu.

Ročno izdelana darila gojencev varstveno-delovnih centrov Številni gojenci varstveno-delovnih centrov ročno izdelujejo darila, a so pri prodaji nekateri podjetnejši od drugih. Primera dobre prakse sta varstveno-delovna centra Radovljica in Kranj, kjer izdelke prodajajo prek posebne spletne strani.

Kot so nam pojasnili oblikovalci spletne strani www.sloncek.si, denar od prodaje izdelkov v večji meri namenijo varstveno-delovnim centrom, ki s tem denarjem pokrijejo dodatne dejavnosti, v manjši meri pa tudi stroške prodaje.

Pravična darila Darila, ki pomagajo spreminjati svet na bolje, si lahko zagotovite tudi v tako imenovani pravični trgovini. Ta se osredotoča na izdelke držav v razvoju, kot so Afrika, Azija in Južna Amerika, ki jim skuša omogočiti enakopraven dostop do razvitejših zahodnih trgov. Podpira trgovanje po etičnih načelih in prispeva k zmanjševanju revščine v manj razvitih deželah. V njihovem prodajnem programu, tudi na spletni strani www.3muhe.si, lahko izbirate med prehrambnimi (kava, čaj ...), umetniškimi in rokodelskimi izdelki (nakit, skodelice ...) in kozmetiko.

Darilni program slikarjev, ki slikajo z usti in nogami Hendikepirani umetniki, ki se združujejo v založbi UNSU, tudi prek spletne strani www.zalozba-unsu.si prodajajo svoje mojstrovine. Kot pravijo, z nakupom njihovih izdelkov pripomoremo k temu, da se sami lažje preživljajo. Na voljo so vam darila, kot so voščilnice (od 1 evra), koledarji (od 5,65 evra), darilni papir (1 evro) in podobno.

Ne spreglejte