Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2010,
12.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 5. 2010, 12.33

8 let, 3 mesece

CNN obeležuje 33-letnico delovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Leta 1980 je začela oddajati televizijska mreža CNN, ki torej danes obeležuje 33-letnico delovanja. Istega leta so v Trbovljah ustanovili legendarno slovensko skupino Laibach.

Pred tremi leti je na današnji dan nad Atlantikom z radarskih zaslonov izginilo letalo Air France z 228 ljudi na krovu, v domu za ostarele v Veliki Britaniji pa je v 98. letu umrla Millvina Dean, zadnja potnica Titanika, ki je bila med plovbo s to ladjo stara komaj dobra dva meseca.

Leta 1533 so drugo ženo zloglasnega kralja Henrika VIII. Anne Boleyn okronali za angleško kraljico. Tri leta kasneje jo je dal kralj obglaviti zaradi domnevnega prešuštva (in se deset dni kasneje že poročil s tretjo ženo Jane Seymour).

Na današnji dan leta 1938 je v Združenih državah Amerike izšel prvi strip o junaku Supermanu. 39 let pa praznuje Heimlichov prijem, saj so leta 1974 v strokovni publikaciji prvič objavili tovrsten postopek za reševanje ljudi, ki se davijo.

Če bi bila Marilyn Monroe še živa, bi danes praznovala 87. rojstni dan. Na današnji dan rojstni dan sicer praznujejo kitarist skupine Rolling Stones Ronnie Wood (1947), kanadska pevka Alanis Morissette (1974) in nemška manekenka Heidi Klum (1973).

1. junija je pri 85 letih lani umrla pesnica Ada Škerl, ki je šele v zadnjih letih obveljala za ženski pol zbirke Pesmi štirih Toneta Pavčka, Janeza Menarta, Cirila Zlobca in Kajetana Koviča. Z zbirko Senca v srcu se je leta 1949 zoperstavila kolektivnemu revolucionarnemu doživljanju sveta.

Ne spreglejte