SiolNET. Novice Siol +
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čiščenje avtomobila

1

termometer

 | Foto:
Slovencem avtomobil že pregovorno veliko pomeni, zato ni čudno, da želimo, da se tudi sveti v naš ponos. Kako se lotiti čiščenja avtomobila?

Najmanj časa in denarja vam bo vzelo avtomatično pranje. Plačali boste okoli pet evrov in izpod krtač odpeljali čez nekaj več kot pet minut, razen če je vaš avto zelo umazan; predpranje tako traja dlje. Kakorkoli želite Avtomatične pralnice operejo le zunanjost avtomobila. Zato pa vam vse druge različice storitev ponujajo tako zunanje kot notranje čiščenje. Za ročno zunanje in notranje pranje v avtopralnicah boste odšteli okoli 20 evrov. Avto vam lahko pridejo oprat tudi na dom. Za osnovno zunanje in notranje čiščenje boste plačali okoli 15 evrov, a nekatere mobilne avtopralnice zahtevajo, da naročite čiščenje vsaj dveh avtomobilov hkrati. Nekateri pridejo po vaš avto in vam ga čistega vrnejo za okoli 25 evrov.

Če želite avto oprati sami, pa nimate prostora ali ne želite kupovati čistil, se odpeljite v samopostrežno pralnico. Z žetoni, ki stanejo okoli dva evra, si za omejen čas kupite vodo pod pritiskom, krtačo, sesalec in, če želite, tudi voskanje. Ponekod vam bodo pri čiščenju pomagali zaposleni.

Več vas bo stalo odstranjevanje madežev in neprijetnih vonjav iz sedežev. Kemično oziroma globinsko čiščenje stane od manj kot sto do več sto evrov in traja od 5 do 10 ur. Le redki sedeže v svojih avtomobilih kemično očistijo sami, saj je za to potrebno kar nekaj znanja, primerna čistila, močan sesalec in sredstva za zaščito tekstila oziroma usnja. Verjetno se tudi dezinfekcije prezračevanja, ki jo ponujajo v nekaterih pralnicah, ne boste lotili sami.

Če boste med številnimi, ki čistijo sami Osnovno čiščenje in poliranje avtomobila pa veliko ljudi opravi samih. In vsak je strokovnjak zase. Zato ob zavedanju, da je na tem področju ogromno strokovnjakov, predlagamo osnovno različico: avto postavite v senco in ga sperite z milno vodo, nato z namiljeno gobo po delih zdrgnite avto in vsak del sproti sperite z vodo in ga obrišite s suhimi krpami. Največ dela bo na platiščih, saj so najbolj umazana. Avto povoskajte, če voska ne vsebuje že čistilo. Čistila za avtomobil stanejo od nekaj evrov do nekaj deset evrov in zadostujejo za nekaj čiščenj.

Veliko prednosti ima čiščenje brez vode, saj se lahko opravi pri nizkih temperaturah in kjerkoli. Paket, ki vsebuje pol litra čistila, kar zadostuje za sedem čiščenj, in dve krpi iz mikrovlaken, stane okoli 20 evrov. Ne vsebuje nevarnih kemikalij, zato ne uničuje laka in stekla ter okolja. Vosek v čistilu in brisače iz mikrovlaken omogočajo, da avtomobil zdrgnete do sijaja in ga zaščitite za nekaj tednov.

Zakaj bi kdo poliral sam? Če se boste odločili, da avtomobil tudi spolirate sami, boste navodila za to zagotovo našli na številnih spletnih forumih. Tam se pogosto oglasijo tudi strokovnjaki, ki se predvsem sprašujejo, zakaj bi kdo želel sam polirati avtomobil. Za polirno pasto, ki zadostuje za dva avtomobila, boste odšteli okoli 100 evrov, polirati boste morali natančno in kar nekaj ur. To se še vedno ne bo moglo primerjati z poliranjem s polirnim strojem, ki stane od nekaj deset do nekaj sto evrov. In če polirni stroj uporabljate napačno, boste poškodovali lak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin