Rabuza

Sobota,
23. 6. 2018,
16.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

2

Natisni članek

Zapiranje s.p. Ajpes samostojni podjetnik

Sobota, 23. 6. 2018, 16.00

5 let, 10 mesecev

Prenehali ste poslovati, a podatki ostajajo na spletu. Kaj lahko naredite?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

2

izbrisani | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Samostojnim podjetnikom, ki so zaprli svojo dejavnost, vseeno pa se njihovo ime in podatki še vedno najdejo na različnih spletnih portalih, ne preostane drugega, kot da zahtevek za izbris pošiljajo vsakemu portalu posebej.

V Sloveniji je trenutno nekaj več kot 108 tisoč samostojnih podjetnikov. Med vsemi poslovnimi subjekti to pomeni 43 odstotkov.

Ob pregledovanja po spletu pa lahko še vedno najdete veliko podatkov tudi o tistih, ki ne poslujejo več oziroma so svojo dejavnost zaprli.

Tisti, ki se odločijo za zaprtje, morajo najprej oddati obvestilo o zaprtju na AJPES (15 dni pred zaprtjem), nato pa urediti še izbris iz poslovnega registra in se odjaviti iz obveznih socialnih zavarovanj.

Hotel Palace
Novice Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Tudi če niste imeli blokiranega računa, vas bo našlo

Stop-neplačniki | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio Na spletu je mogoče najti številne spletne strani, ki pomagajo pri iskanju samostojnih podjetnikov in črpajo podatke iz različnih baz.

Med prvimi zadetki se ob vpisu različnih s. p. vedno pojavi spletna stran stop-neplacniki.si. V opisu strani imajo zapisano, da je njihov cilj delovati preventivno in opozarjati na neplačnike.

Vendar se njihova stran pojavi med zadetki tudi pri podjetnikih, ki nikoli niso imeli blokiranih računov. Na Tržnem inšpektoratu menijo, da ne gre za sporno prakso.

"Spletna stran uporabnikom ponuja razne finančno pravne storitve, katerih poglavitni cilj je zmanjšanje plačilne nediscipline. S klikom na spletno stran stop neplačniki, kjer je poleg naveden tudi poslovni subjekt, pa se prikažejo poslovne informacije o subjektu (ne glede na to ali ima/je imel blokiran račun), zato se nam navedena praksa ne zdi sporna, pa tudi pritožb na to temo nismo dobili," so nam odgovorili s Tržnega inšpektorata.

S spletne strani stop-neplacniki na naša vprašanja niso odgovorili.

Ajpes | Foto: STA , Foto: STA ,

AJPES konča, ko ste izbrisani

Podatke o s. p. ponujajo tudi številne druge spletne strani, kjer pa so podatki vprašljivi, čeprav jih črpajo iz uradnih baz.

AJPES nima pravne podlage preverjati in sankcionirati objav oziroma prikazovanja posredovanih podatkov na drugih spletnih straneh ali portalih, zato se morajo posamezniki obrniti na portale, kjer se podatki pojavljajo.

Pristojnosti nima niti Informacijski pooblaščenec, saj so "varovani le osebni podatki posameznikov, kadar ti nastopajo kot fizične osebe, ne pa tudi podatki o poslovnih subjektih, ki nastopajo oziroma so nastopali na trgu in opravljajo pridobitno dejavnost.

Letno sicer dobijo nekaj pritožb in prijav, ki se nanašajo na samostojne podjetnike, vendar prijaviteljem pojasnijo, da niso pristojni za ukrepanje.

Uroš Čufer
Novice Bogata nagrada Italijanov nekdanjemu članu slovenske trojke Urošu Čuferju

Zakaj podatki ostajajo na portalih?

Podjetnikom, ki so zaprli dejavnost, vendar pa njihovo podjetje še vedno ostaja na portalih, tako ostane le pošiljanje zahteve za izbris vsakemu posebej.

delavec električat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ko samostojni podjetnik konča poslovanje, je izbrisan iz baze AJPES in Poslovnega registra Slovenije. Vseeno pa smo na različnih straneh med zadetki našli podjetnika, ki je svojo dejavnost zaprl že pred več kot pol leta. Ena takšnih spletnih strani je bila tudi mojaobcina.si, kjer sicer dnevno posodabljajo bazo. In kako se je zgodila napaka?

"Skripta, ki je skrbela za dnevno osveževanje teh podatkov, se je zaustavila. Tako se je zgodilo, da se nekateri subjekti niso samodejno izbrisali. Napako proučujemo in jo bomo v najkrajšem mogočem času tudi odpravili," so nam po opozorilu odgovorili s spletne strani. Primeri, ko dobijo prošnjo za izbris posameznega s. p., je zelo malo, pravijo.

Kar nekaj neaktivnih s. p. se je našlo tudi na rabim.info, kjer tedensko dobivajo prošnje za izbris in po navadi ukrepajo še isti dan.