Četrtek,
10. 5. 2018,
15.07

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 10. 5. 2018, 15.07

5 let, 11 mesecev

Za Slovenijo napovedana gospodarska rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
slovenska zastava grb | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je napoved gospodarske rasti za Slovenijo glede na novembrsko popravila občutno navzgor. Napoved rasti za letošnje leto je namreč sedaj štiriodstotna, kar pomeni zvišanje za 1,1 odstotne točke. Prav tako je banka dvignila napoved za celotno regijo, in sicer za 0,3 odstotne točke na 3,3 odstotka.

Potem ko je globalna finančna kriza močno prizadela države, v katerih je investicijsko aktivna EBRD, so imele te sprva težave z vračanjem na pot rasti. V lanskem letu pa se je trend le obrnil in priča smo bili močnejši rasti, pojasnjuje inštitucija.

Neugodni demografski trendi vplivajo na gospodarsko rast

Letos in v prihodnjem letu se tako rast obeta prav vsem gospodarstvom v regiji EBRD, navaja novo poročilo. Letos naj bi države v regiji gospodarstvo v celoti okrepile za 3,3 odstotka, prihodnje leto pa se obeta 3,2-odstotna rast.

Sloveniji EBRD za letos napoveduje štiriodstotno, za prihodnje leto pa 3,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

To bi sicer pomenilo, da je rast, ki je bila lani 3,8-odstotna, že dosegla vrh in se sedaj umirja. Razlogi za to so počasnejša rast produktivnosti ter neugodni demografski trendi. | Foto: To bi sicer pomenilo, da je rast, ki je bila lani 3,8-odstotna, že dosegla vrh in se sedaj umirja. Razlogi za to so počasnejša rast produktivnosti ter neugodni demografski trendi.

Izpostavljena tudi rast zadolženih podjetij

Prvi ekonomist EBRD Sergei Guriev je poudaril, da morajo države v regiji sedaj z namenom iskanja novih virov rasti izvesti strukturne reforme trgov produktov, kapitala in dela. Izboljšati morajo upravljanje, spodbujati integracijo globalnega gospodarstva ter vlagati v človeški kapital in trajnostno infrastrukturo.

"Dobra novica je, da trenutno okrevanje predstavlja močno okno priložnosti za take reforme," je dodal.

EBRD spremlja ekonomske trende v 37 državah na treh celinah; od Estonije do Egipta in od Maroka do Mongolije.

Med potencialnimi negativnimi tveganji za svojo napoved EBRD izpostavlja rast zadolženosti podjetij, strah pred večjimi korekcijami na borznih trgih, morebitno krepitev moči populističnih strank, nadaljevanje varnostnih groženj in geopolitičnih napetosti, pa tudi visoko koncentracijo virov globalne rasti.