Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2012,
12.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 5. 2012, 12.44

7 let, 2 meseca

Wizz Air znova na Brniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji nizkocenovni letalski prevoznik srednje in vzhodne Evrope bo vnovič začel leteti z ljubljanskega letališča.

Kdaj in kam bo začel leteti madžarsko-poljski nizkocenovnik, uradno še ni znano (neuradno pa naj bi iz Brnika spet letel v London in Bruselj). Aerodrom Ljubljana bo skupaj z Wizz Airom, ki zaposluje okoli poldrugi tisoč ljudi, odločitev in letalske povezave sporočil v ponedeljek. Prvič je z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika Wizzairovo letalo vzletelo pred poletjem leta 2006, letel je v London in Bruselj, pa se po dobrem poldrugem letu umaknil z Brnika. Razlogi naj bi bili takrat poslovne narave. Koliko časa namerava zdaj leteti iz Brnika, ni znano. Najbrž bo tudi v drugem poskusu največ odvisno od finančnega "izplena" oziroma polnjenja njegovih letal.

Wizz Air leti na 71 destinacij Trenutno omenjeni letalski nizkocenovni prevoznik leti s 36 letali Airbus A320 na 71 evropskih letališčih v 25 državah, v srednji in vzhodni Evropi pa ima 15 operativnih baz na Poljskem, Madžarskem, Bolgariji, Romuniji, Litvi, Ukrajini, Srbiji in na Češkem.

Na Brniku med sedmimi letalskimi prevozniki le en nizkocenovnik Prvi nizkocenovni prevoznik na ljubljanskem letališču je bil že leta 2004 Easyjet, ki je takoj po vstopu Slovenije v EU začel leteti v London. Easyjet je pozneje nekaj časa letel še v Berlin, zadnje leto tudi v Pariz, pa na koncu obe liniji ukinil in zdaj leti le še v London. Na ljubljanskem letališču je ta hip med sedmimi letalskimi družbami Easyjet edini nizkocenovni prevoznik.

Precej klavrno pa se je na letališču v Slivnici pri Mariboru končala avantura največjega tekmeca britanskega Easyjeta, irskega Ryanaira, ki je med Mariborom in Londonom letel med junijem 2007 in marcem 2008. Potem pa v Slivnici "zaprl" zgodbo, ker ni bilo več subvencioniranja letalske povezave.

Ne spreglejte