David Kos

Sreda,
22. 10. 2014,
15.30

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 22. 10. 2014, 15.30

7 let, 7 mesecev

Warren Buffett čez noč izgubil dve milijardi dolarjev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Če ste v zadnjih tednih na borzi izgubili del svojega premoženja, si ne belite las. Veliko bolj izkušeni borzni maček Warren Buffet je samo v dveh dneh izgubil dve milijardi dolarjev.

Borzni guru Warren Buffett, ki je znan kot dolgoročni vlagatelj, ima v svojem investicijskem skladu Berkshire Hathaway velik delež družb IBM in Coca-Cola. Prav slednja predstavlja eno izmed večjih Buffettovih naložb, kjer je lastnik 400 milijonov delnic, v upravnem odboru družbe pa sedi tudi njegov sin Howard.

Največja krivca sta Coca-Cola in IBM Največji svetovni proizvajalec brezalkoholnih pijač Coca-Cola je v tretjem poslovnem četrtletju zabeležil 2,12 milijarde dolarjev čistega dobička, a 13,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Nič bolje družbi ne kaže prihodnje leto, kar je tečaj delnic včeraj potisnilo šest odstotkov navzdol, Buffett pa je naredil milijardo dolarjev (790 milijonov evrov) oportunitetne izgube.

Slab trgovalni teden se je za drugega najbogatejšega Američana začel že v ponedeljek. V delnicah največjega svetovnega podjetja za tehnološke storitve IBM, ima jih 70 milijonov, je izgubil dodatnih 1,3 milijarde dolarjev (1 milijardo evrov).

Katastrofalno poslovanje IBM-a Delnice IBM so po objavi poslovnih rezultatov v tretjem četrtletju, v katerem so zabeležili štiriodstotni padec prihodkov, dobiček pa se je znižal za 99,6 odstotka na 18 milijonov dolarjev, zabeležile sedemodstotni padec, včeraj pa še dodatne štiri odstotke.

Tudi naložba v britansko trgovsko verigo Tesco je Buffettu letos odnesla 47 odstotkov vrednosti. A niso vse njegove naložbe odete v črnino. Vrednost sklada Berkshire Hathaway se je letos povzpela za 17 odstotkov. Delnice četrte največje ameriške banke Wells Fargo, ki predstavljajo velik delež njegove portfelja, pa so letos porasle za 11 odstotkov.

Kljub korekciji pa Buffett ostaja zvest svojim načelom in nadaljuje z borznimi nakupi. "Bolj kot pada vrednost delnic, raje jih kupujem," pravi.

Legendarni ameriški vlagatelj z 58 milijardami dolarjev (45 milijard evrov) ocenjenega premoženja že več let zaseda drugo mesto na lestvici najbogatejših Američanov. Dve milijardi dolarjev (1,6 milijarde evrov) oportunitetne izgube pomeni, da se je vrednost njegovega premoženja teoretično zmanjšala za 3,5 odstotka.