Četrtek,
5. 5. 2016,
16.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vlada slaba banka DUTB

Četrtek, 5. 5. 2016, 16.40

6 let, 7 mesecev

Vlada povečala osnovni kapital DUTB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
DUTB | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Vlada je danes kot skupščina DUTB povečala osnovni kapital DUTB za nominalni znesek 4,61 milijona evrov oz. 2.305.000 delnic. Med razlogi so nove naloge DUTB pri prestrukturiranju podjetij in prenos terjatev države do Cimosa na DUTB. Ni pa še to dokapitalizacija zaradi pripojitve Probanke in Factor banke.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je kapitalska krepitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) pomembna, ker so njeni upniki predvsem banke, ki so bile sanirane z obveznicami DUTB. Namen dokapitalizacije je tako tudi zagotoviti varno poslovanje bank kot upnic DUTB in s tem posledično finančno stabilnost, v gradivu navaja ministrstvo za finance.

DUTB pridobila tudi možnosti uporabe novih orodij

Dokapitalizacijo utemeljujejo tudi z določbami novele zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank, po kateri država subsidiarno ne odgovarja več za obveznosti DUTB, kar predstavlja določeno tveganje za DUTB, DUTB pa je pridobila tudi možnosti uporabe novih orodij, s katerimi lahko bolj učinkovito sodeluje pri prestrukturiranju podjetij.

"DUTB ima v procesih prestrukturiranja pomembno vlogo, saj nastopa v vlogi koordinatorja bank in drugih upnikov ter ima vodilno vlogo pri najzahtevnejših procesih prestrukturiranja. Zaradi navedenega je treba zagotoviti učinkovitost izvajanja te vloge DUTB tako z novimi orodji od uveljavitve novele ZUKSB kot tudi s kapitalsko okrepitvijo DUTB v ta namen," so zapisali na ministrstvu.

Dokapitalizacija DUTB bo verjetno potrebna tudi zaradi pripojitve Probnake in Factor banke. | Foto: Matej Leskovšek Dokapitalizacija DUTB bo verjetno potrebna tudi zaradi pripojitve Probnake in Factor banke. Foto: Matej Leskovšek

Terjatve do Cimosa bodo prenesli na DUTB

Kot razlog za dokapitalizacijo navajajo tudi, da bodo terjatve države do Cimosa prenesene na DUTB, s čimer se bo povečala izpostavljenost DUTB do te družbe. DUTB bo tako imela znatno večji vpliv na prestrukturiranje družbe in posledično večjo možnost maksimiranja sredstev, pravijo na ministrstvu. "S prenosom terjatev na DUTB se zagotovi, da bo sanacijo Cimosa vodila DUTB, katere cilj in s tem specializacija je tudi prestrukturirati podjetja," navajajo.

Dokapitalizacija DUTB bo verjetno potrebna tudi zaradi pripojitve Probanke in Factor banke. Kot so STA danes povedali na ministrstvu, vrednotenje prenesenega portfelja z obeh bank – od česar bo odvisna višina morebitne dokapitalizacije – še ni končano.

S Probanko in Factor banko je bil prenesen tudi kapitalski primanjkljaj

Kot je vlada potrdila v danes sprejetem mnenju o predlogu priporočila DZ glede pripojitve Probanke in Factor banke k DUTB, je bil z bankama prenesen tudi kapitalski primanjkljaj, zaradi česar je upravni odbor DUTB v poročilu vladi februarja opozoril, da bi lahko lastnika pozval, naj del kapitalskega primanjkljaja obeh bank nadomesti.

Osnovni kapital DUTB je bil 30. aprila 203 milijone in 625 tisoč evrov, pa piše na spletni strani slabe banke.