Ponedeljek,
29. 8. 2011,
9.27

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Patrick Vlačič

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 9.27

2 leti, 10 mesecev

Vlačič bo podizvajalcem do srede posredoval arbitražni predlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za promet Patrick Vlačič bo podizvajalcem, ki si prizadevajo za poplačilo izvedenih del pri gradnji avtocest, do srede posredoval arbitražni predlog za reševanje problematike poplačil.

Minister je sicer podizvajalcem že predstavil osnutek predloga. Osnutek vladnega predloga predvideva, da bi podizvajalci z aktualno upravo Družbe za avtoceste RS (Dars) sklenili arbitražo glede poplačila del, odločitev arbitra pa bi bila dokončna, je pojasnil predsednik Društva podizvajalcev v gradbeništvu Mirko Požar. Podizvajalci se do osnutka predloga še niso opredelili, Požar pa meni, da je osnutek predloga "malo nejasen, arbitraža pa sploh ni definirana". Predlog bodo podrobno preučili Arbitražni predlog, ki bo posredovan do srede, bo sicer definiral načelo, po katerem bi se reševala arbitraža, kdo bi bil možen arbiter ter kakšen bi bil časovni rok arbitraže, je dejal Požar. Podizvajalci se bodo sicer do predloga opredelili šele, ko ga bodo tudi podrobno preučili, saj gre po Požarjevih besedah za izredno težko odločitev, ki bo vplivala tako na poslovna kot tudi osebna življenja podizvajalcev. Odločitev arbitraže bo namreč dokončna, nanjo pa se ne bo mogla pritožiti niti uprava Darsa, niti podizvajalci, je poudaril Požar. Ob tem pa je Požar izrazil upanje, da predlog arbitraže vključuje "načelo pravičnosti, po katerem vsak dobi plačano tisto, kar je naredil".

Vlačič danes podizvajalcem tudi ni predstavil dokončnega predloga glede načina reševanja vseh zahtevkov podizvajalcev. Kot pojasnjuje Požar, bi lahko arbitražna komisija najprej presodila tri ali štiri vzorčne zahtevke ter bi se potem na podlagi teh odločitev izplačali vsi podizvajalci. Obstaja pa tudi možnost, da bi se na podlagi začetnih odločitev reševal vsak zahtevek posebej, je dejal.

"Uprava Darsa ni nadzirala denarnega toka" "Ministra smo danes še seznanili, da je za nastalo situacijo kriva Darsova uprava, saj v preteklosti ni nadzirala denarnega toka", je dejal Požar in pojasnil, da je Dars komaj februarja začel nadzirati potek plačil prek glavnih izvajalcev k podizvajalcem. Darsova uprava po mnenju Požarja sedaj noče sanirati nastale situacije, čeprav ima za to vse možnosti z unovčenjem bančnih garancij, namesto tega pa, kot poudarja Požar, raje najema draga pravna mnenja in beži od odgovornosti.

Podizvajalci so na problematiko nepoplačil - po lastnih izračunih naj bi imeli za devet milijonov evrov neplačanih zahtevkov - javno opozorili v začetku leta, a dogovora z Darsom niso dosegli. Medtem ko podizvajalci zahtevajo unovčenje bančnih garancij, v Darsu pravijo, da tega ne morejo storiti, saj da istih del ne morejo plačati dvakrat.