Nedelja,
26. 5. 2013,
11.51

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 26. 5. 2013, 11.51

7 let, 8 mesecev

Velenjska Era bo zgradila logistično središče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Velenjska Era bo v Arnovskem gozdu pri Žalcu zgradila poslovno logistično središče.

Predsednik uprave Ere Gvido Omladič je povedal, da so že pred časom v ta namen kupili okoli 10 hektarjev zemljišč v Arnovskem gozdu, do konca leta naj bi podpisali vsaj eno pogodbo z najemniki in takrat bodo začeli graditi.

50.000 kvadratnih metrov logističnih površin Era tako načrtuje izgradnjo okoli 50.000 kvadratnih metrov logističnih površin, gradnja pa bo potekala po fazah, glede na dinamiko podpisa pogodb in skladno s potrebami interesentov. Celoten projekt bo izvedla Erina projektna družba Poslovno logistično središče, ki je lastnica zemljišča in v katero bo tuji strateški investitor vstopil z odkupom lastniškega deleža.

Eden največjih maloprodajnih trgovcev v jugovzhodni Evropi Po oceni Omladiča bo to skupini Era omogočilo, da bo dezinvestirala in sredstva namenila za razvoj osnovne dejavnosti. "V času, ko je bila skupina Era eden največjih specializiranih maloprodajnih trgovcev v jugovzhodni Evropi, smo se zares veliko ukvarjali z obvladovanjem logističnih procesov. V ta namen je bilo takrat kupljeno zemljišče v poslovni coni Arnovski gozd pri Žalcu, ki je bilo predvideno kot centralno logistično središče za vse operacije skupine," pravi Omladič.

Dejal je tudi, da so se Erine potrebe po odprodaji maloprodajne mreže leta 2005 spremenile, za to se je spremenil tudi koncept naložb. Zemljišče v Arnovskem gozdu bi lahko razdelili in prodali, a le malo je po mnenju Omladiča tako celovitih lokacij, ki lahko prinesejo dodano vrednost v širšem smislu.

"Tudi logistične potrebe, znanja in napredni procesi potrjujejo pomembnost in vrednost lokacije ter njene strateške pozicije. Ob načrtovanju projekta smo se veliko naučili. Recimo to, kako se gre racionalno v projekt, ter to, da se naložba ne računa na ceno kvadratnega metra zemljišča, temveč na pričakovane denarne tokove zgrajenih nepremičnin, kar pričakuje tudi naš tuji poslovni partner, uporabniki pa pričakujejo najem najsodobnejših kapacitet, ki omogočajo optimizacijo stroškov oskrbne verige," je dejal.

Načrtovano Poslovno logistično središče Slovenije bo zgrajeno ob sodelovanju z enim največjih razvojnikov in investitorjev v logistična središča na svetu. Del skladiščno-prodajnih zmogljivosti bo Era zaradi povečanja potreb v osnovni dejavnosti uporabila za lastne potrebe, skupaj s partnerjem in svetovalcem pri projektu, podjetjem Publikum Korpfin, pa so v fazi pogovorov s številnimi drugimi potencialnimi najemniki.

Na podlagi analiz in tržnih potreb ter strateških odločitev mnogih družb o outsourcingu logistike so po besedah Omladiča opredelili štiri ključne sektorje, ki bi bili primerni za internacionalizacijo na področju avtomobilske in farmacevtske industrijo, blaga dnevne potrošnje in bele tehnike.

Poslovno logistično središče leži na odlični lokaciji, neposredno ob štajerski avtocesti, v bližini Celja in Velenja, na lokaciji, idealni za distribucijo blaga po vsej Sloveniji in širši regiji, ocenjuje Omladič. Velikost zemljišča in razporeditev infrastrukture omogoča naravnost idealno gradnjo poslovno logističnega središča po vseh pravilih in zakonitostih stroke. Neposredno ob lokaciji bo potekalo tudi sečišče s tretjo razvojno osjo, ki v prihodnosti pomenila investicijski zagon in tesnejše povezovanje na območju med avstrijsko in hrvaško mejo preko regij, ki so bile do sedaj slabo med seboj povezane, je še pojasnil prvi mož Ere.