Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
12.29

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 12.29

7 let, 7 mesecev

Večini družb v lasti Ivice Todorića so prihodki upadli

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Večina izmed Agrokorjevih družb, ki so lani skupaj ustvarile 365 milijonov evrov prihodkov, je lani utrpela padec prometa. Z največjim dobičkom se lahko pohvali Jamnica.

Hrvaška skupina Agrokor je konec lanskega junija od konzorcija prodajalcev na čelu s Pivovarno Laško pridobila 53,12 odstotka slovenskega Mercatorja, zatem pa v okviru prevzemne ponudbe povečala lastniški delež na 80,75 odstotka. Celotna vrednost prevzema je znašala 544 milijonov evrov. Lanski poslovni rezultati Mercatorja še niso znani.

Prav tako niso znani poslovni rezultati trgovske verige Konzum, največje družbe v lasti najbogatejšega Hrvata, saj zaradi umika delnic z zagrebške borze niso več dolžni poročati o poslovnih rezultatih.

Le dve družbi z rastjo prihodkov Po petkovi objavi poslovnih rezultatov Agrokorjevih družb na zagrebški borzi je razvidno, da je večina Todorićevih družb lani zabeležila manj prihodkov kot leto prej. Izjemi sta družbi PIK Vinkovci in Belje. Zadnja, ki ima v lasti več kot 20 tisoč hektarjev kmetijskih površin, ukvarja pa se s proizvodnjo vin, mesnih izdelkov, moke in mlečnih izdelkov, je prihodke povečale za 13 odstotkov na 1,96 milijarde hrvaških kun (254 milijonov evrov), a hkrati izkazala 40 odstotkov manjši dobiček.

Padec prihodkov so beležile družbe Tisak, Ledo, Jamnica, Zvijezda in Vupik. Za slabše poslovanje Leda je bilo krivo muhasto poletje. Padec prodaje tiskovin in prekinitev pogodbe za distribucijo tobačnih izdelkov je razlog za slabši prodajni rezultat v družbi Tisak, piše časopis Jutarnji list.

Družba Tisak je ustvarila 2,82 milijarde kun (370 milijonov evrov) prometa, kar je 6,86 odstotka manj kot leta 2013. Za 10,16 odstotka je bil manjši tudi dobiček, ki je znašal 16,8 milijona kun (2,2 milijona evrov). Padec prihodkov se sicer trudijo nadomeščati z uvajanjem novih storitev, kot so menjalnice in prodaja avtobusnih vozovnic. Nadejajo se tudi pridobitve novih poslov za distribucijo poslovnih paketov in distribucijo reklamnega materiala.

Skupni prihodki proizvajalca sladoledov Ledo so lani upadli za 1,6 odstotka na 2,08 milijarde kun (270 milijonov evrov). Dobiček je znašal 133 milijona kun (17 milijonov evrov).

Proizvajalka pijač Jamnica je lani končala s 4,4 odstotka manj prihodki kot leto prej, kar je med drugim posledica prodaje linije sadnih sokov leta 2013 in prodaje lastnega servisa za tovornjake leta 2014. Dobiček je znašal 228 milijonov kun (30 milijonov evrov).

Predlani z 71 milijoni evrov čiste izgube Agrokor je že leto 2013 končal z 71 milijoni evrov čiste izgube, kar je 46-krat več kot leto prej. Finančni dolg se je povzpel na 1,8 milijarde evrov, visoka izguba pa je bila posledica visokih dolgov. Samo za plačilo obresti je moral Agrokor leta 2013 odšteti 165 milijonov evrov. To je 40 odstotkov več kot leto prej, medtem ko so se skupni finančni odhodki Agrokorja od leta 2008 zvišali za skoraj trikrat.

Ne spreglejte