Ponedeljek,
20. 12. 2010,
13.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 12. 2010, 13.34

7 let, 2 meseca

V ZSSS opozarjajo na slabo stanje tekstilne in lesne industrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V tekstilni in lesni industriji v Sloveniji kriza še traja, novih vložkov kapitala ni, ob nižanju stroškov se zmanjševanje števila delavcev nadaljuje.

Usoda podjetij pa je negotova, opozarjata sindikata teh dveh industrij v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril na negotov položaj nekaterih družb.

Družba Mura zaenkrat pozitivno

Družba Mura in partnerji sicer zaenkrat deluje pozitivno, je pa vprašanje, kakšno bo stanje, ko se iztečejo protikrizni ukrepi zavoda za zaposlovanje. "Če ne bo znatnih sprememb v načinu dela, je družba na daljši rok pod vprašajem," meni Rozman.

Družba Mura Unikat je šla v stečaj, Mura EHM pa je v prisilni poravnavi z velikimi obveznostmi in brez pomoči Mure in partnerji je vprašanje, kako bo zaključila, pravi Rozman. "Če kmalu ne bo denarja za nabavo novega blaga, bo prihodnja sezona mimo," dodaja.

Usodno leto Letošnje leto je bilo usodno za več podjetij v panogi. Po Rozmanovih besedah so v postopku likvidacije družbe MTT Tekstil, Inde Vransko, Komet Metlika in Pletiva, v stečaju sta Prevent Global in Prevent avtomobilski ter IKA iz Ajdovščine. v drugih podjetij delavce odpuščajo iz poslovnih razlogov, delavce, ki gredo v pokoj, pa ne nadomeščajo z novimi zaposlenimi.

Varčevanje na račun plač Rozman je opozoril na odnos vodstev podjetij, ki da varčujejo tako, da ne izplačujejo plač ali te zamujajo, ne izplačujejo prispevkov, s t.i. prerazporeditvami daljšajo delovni čas, ki pa ni plačan, ker ga delavci ne morejo koristiti. "S tem varčujejo, ker se v tej državi ob kršitvah dela nič ne zgodi in ekonomska računica se izide," je dejal. Prepričan je, da bi moralo ministrstvo za gospodarstvo zagotoviti konkurenčnejše okolje za podjetja, med drugim s poenostavitvijo birokratskih ovir in evropsko primerljivimi davki.

Zapiranje delovnih mest v pohištveni industriji

V obdelavi in predelavi lesa ter v pohištveni industriji se je število zaposlenih v 20 letih znižalo s 40.000 na okoli 16.000, zapiranje delovnih mest pa se še nadaljuje, je dejal sekretar sindikatov lesarstva in gozdarstva Marjan Ferčec.

Zaslužki so nizki Med glavnimi vzroki navaja, da gre za delovno intenzivno panogo, kjer je visok vložek dela in visoki stroški obdavčitve dela, ter da so potrebni visoki vložki kapitala, ki pa se počasi obrača, zaslužki so nizki in še ti pridejo na dolgi rok. "Kapital beži iz te panoge," je opozoril Ferčec.

Ocenjuje, da je premalo vlaganj v kapital, še ta kapital, ki ga podjetja ustvarijo, pa po njegovih besedah konča v žepih lastnikov in se ne vrača v proizvodnjo. Podjetja so visoko zadolžena, lastniki pa se iz omenjenih razlogov ne odločajo za dokapitalizacije.

Delavci Toma dosegli uvedbo stečaja

Ob primeru družbe Tom iz Mokronoga, kjer so delavci, ki so dlje časa tudi stavkali, le uspeli doseči uvedbo stečaja, Ferčec predlaga, da bi se v primerih, ko delavci predlagajo stečaj stroški krili iz stečajne mase, da bi imeli delavci v primerih, ko dajo odpoved zaradi kršitev delodajalca, tudi pravico do izplačil iz jamstvenega sklada in da razglasitev insolventnosti družbe ne bi bila le v rokah uprave.