Sobota,
15. 6. 2013,
8.14

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 15. 6. 2013, 8.14

7 let, 8 mesecev

V veljavi novela insolvenčnega zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Veljati je začela novela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Ta krepi položaj upnikov in širi možnost nadzor ministrstva nad delom upraviteljev.

Novela omogoča, da bodo upniki in novi investitorji brez soglasja lastnikov svoje terjatve do insolventnega dolžnika in vložke lahko preoblikovali v lastniške deleže ter vodili posle do prve skupščine po potrjeni prisilni poravnavi.

Upniški odbor bo odslej lahko zahteval zamenjavo upravitelja, imel pa bo tudi možnost vpogleda v dokumentacijo, ki jo v zvezi s postopkom vodi upravitelj.

Da bi preprečili pristranski vpliv na insolvenčne postopke, so dodane nove ovire za imenovanje v upniški odbor, in sicer vanj ne bodo mogle biti imenovane osebe, ki so bile v zadnjih dveh letih družbeniki v tem podjetju, in osebe, ki imajo v razmerju do insolventnega dolžnika (kadar je ta fizična oseba) položaj ožje povezane osebe.

Delavci bodo lahko vložili ugovor proti vodenju prisilne poravnave, če bo družba za več kot 15 dni zamudila s plačilom plač do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov. Delavci so tudi oproščeni založitve predujma za začetek stečaja.

Novela širi nabor pogojev, po katerih se šteje, da je podjetje insolventno, in sicer če bo imelo podjetje račune na podlagi sklepa o izvršbi (ne pa tudi na podlagi sklepa o zavarovanju) blokirane več kot 60 dni neprekinjeno ali s prekinitvami več kot 60 dni v obdobju zadnjih 90 dni.

Novela uvaja poenostavljeno prisilno poravnavo za samostojne podjetnike in mikro podjetja, s katero naj bi bili ti postopki cenejši in hitrejši. V okviru postopka bo dolžnik sam izvedel pogajanja z upniki in z njimi sklenil pogodbe.

Pri prisilni poravnavi so poleg minimalno 50-odstotnega poplačila terjatev v štirih letih določili tudi vmesno dinamiko plačila terjatev - v prvem letu mora biti poplačana vsaj osmina, v drugem letu vsaj četrtina in v tretjem letu vsaj tri osmine vseh navadnih terjatev. Upniki lahko zahtevajo stečaj, če dolžnik za več kot dva meseca zamuja s plačilom svojih obveznosti v prisilni poravnavi.

Novela uvaja tudi možnost prodaje premoženja na javnih dražbah na podlagi padajoče cene, in sicer se bo izklicna cena postavila vsaj za četrtino nad likvidacijsko vrednostjo, nato pa se bo dražilo navzdol.

Okrepljen je nadzor nad upravitelji s strani resornega ministrstva, in sicer bo ministrstvo lahko med drugim v primeru disciplinskega postopka začasno prepovedalo opravljati funkcijo upravitelja.

Novela tudi določa, da upravitelj, ki je hkrati tudi odvetnik, ne sme kot odvetnik zastopati stečajnega dolžnika v sodnih ali drugih postopkih, ki se vodijo v zvezi s stečajnim postopkom, v katerem je bil imenovan za upravitelja.