Sreda,
19. 1. 2011,
17.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 19. 1. 2011, 17.37

7 let, 2 meseca

V Heliosu z obsežnim investicijami do še večje konkurenčnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Družba Helios je odprla nov avtoreparaturni center, proizvodni obrat za vodne premaze in center za kovinske premaze.

14 milijonov evrov vredne investicije bodo velika pridobitev za podjetje, ki želi ostati konkurenčno in izboljšati svoj položaj na trgu ter se prebiti med deset največjih evropskih proizvajalcev premazov. "Moramo razviti tudi nove proizvode" Namen osrednje investicije v avtoreparaturni center je pospeševanje trženja materialov, ki so že sedaj eden izredno pomembnih izvozih artiklov. "Moramo pa razviti tudi nove proizvode, zlasti v skladu z ekološko naravnanimi evropskimi direktivami," je o namenu novega centra povedal predsednik uprave Helios Domžale Uroš Slavinec in dodal, da bo objekt postal tudi učni center za številne njihove partnerje, distributerje in ličarje.

Slovesnosti je prisostvovala tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki je poudarila, da imamo v Sloveniji zelo uspešna, konkurenčna in inovativna podjetja, ki se znajo uveljavljati na globalnem trgu. Med takšnimi je tudi skupina Helios, ki se je tudi v času krize zavedala, da mora tudi v teh težkih pogojih investirati in nadaljevati z razvojem, če želi ostati v igri. Hkrati v Heliosu vedo, kako pomembno je znanje pri kreiranju uspešnih proizvodov.

Želijo priti med prvih deset v Evropi "Vizija skupine Helios je uvrstitev med prvih deset vodilnih izdelovalcev barv in lakov v Evropi in novi avtoreparaturni center je vsekakor korak na poti do tega cilja," je poudaril Slavinec. Načrtuje od deset do 15-odstotno povečanje prodaje avtoreparaturnih programov, ki obsegajo izdelke z veliko dodano vrednostjo in visoko ceno.

Skupina Helios je v nov avtoreparaturni center, ki ima 2400 kvadratnih metrov uporabnih površin na Količevem pri Domžalah, do sedaj vložila štiri milijone evrov. V novem centru so združene razvojne, prodajne in izobraževalne kapacitete avtoreparaturnega programa. Ta je strateško gledano najperspektivnejši program v skupini Helios, že lani pa je predstavljal dobrih 13 odstotkov celotne prodaje skupine.

V obrat so vložili že 7,5 milijona evrov Helios je danes na Količevem uradno odprl tudi proizvodni obrat za premaze na vodni osnovi. Osrednji del obrata, v katerega je bilo vloženih že 7,5 milijona evrov in obsega 3500 kvadratnih metrov uporabnih površin, je tehnološki del z mešalnico, mlevnim prostorom, izdelovalnico in polnilnico.

Heliosova nova pridobitev pa je tudi center za kovinske premaze v vrednosti 2,5 milijona evrov. V centru v Preski pri Medvodah je na 1270 kvadratnih metrov površin združeni dosedanji dve Heliosovi slovenski proizvodni lokaciji za kovinske premaze in njihov razvoj, prodaja ter tehnični servis. S takšno organizacijo bo Helios dosegel sinergijske učinke in s tem povečal učinkovitost ter zagotovil dobičkonosnost poslovanja programa kovinskih premazov v prihodnje, ki v skupini Helios predstavlja 12 odstotkov prodaje.

V Heliosu imajo že načrte tudi za druge večje investicije, zlasti v razširitev obrata umetnih smol. Položaj za investicije se izboljšuje, saj kaže, da kriza popušča. Zlasti to velja za države EU, kamor Helios izvozi tretjino vseh svojih produktov. Spodbudnejši signali o gospodarski rasti prihajajo tudi iz vzhodne Evrope.

Skupina Helios, ki v več kot 30 podjetjih v 17 državah zaposluje 2600 ljudi, se uvršča med 15 največjih proizvajalec premazov v Evropi. Svoje izdelke trži v 45 državah sveta. V minulem letu je v primerjavi z letom 2009 za 14 odstotkov povečala prodajo. V letu 2011 pa predvideva deset odstotno rast prihodkov. Prav tako je predvidena rast čistega poslovnega izida, vendar ob predvidevanju, da se razmere na surovinskem trgu ne bodo še bolj zaostrovale.