Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
12.54

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Grčija stavka

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 12.54

7 let, 7 mesecev

V Grčiji začetek tedna stavk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Grčija je stopila v teden, ki ga bodo zaznamovale stavke.

Že pred splošno stavko, ki je napovedana za sredo in četrtek, so delo odložili mornarji, tako da so prekinjene vse prometne vezi z otoki, cariniki in drugi javni uslužbenci. Njihovemu zgledu naj bi sledili tudi sodniki, ki protestirajo proti napovedanemu krčenju plač.

V pristanišče Pirej od šeste ure zjutraj ni priplula nobena ladja Kot so pojasnili v Atenah, v pristanišče Pirej od šeste ure zjutraj ni priplula nobena ladja, prav tako od tedaj od tam ni bilo nobenih odhodov ladij.

Stavka naperjena proti "barbarskim" ciljem grških oblasti Nacionalni sindikat mornarjev je že izrazil zadovoljstvo nad "popolnim uspehom" stavke, ki bo trajala 48 ur. Dodali so, da je stavka naperjena proti "barbarskim" ciljem grških oblasti.

Delo so odložili ... Delo so odložili tudi finančni uradniki, cariniki in državni uslužbenci; zaposleni na televiziji Net in nacionalni tiskovni agenciji Ana pa stavkajo že peti dan zapored.

Smetarji medtem s prekrižanimi rokami vztrajajo že od 2. oktobra, tako da je morala vlada za čiščenje konec tedna najeti zasebna podjetja. Ob tem so oblasti opozorile, da bodo stavkajoči ostali brez plač.

Predčasno nameravajo danes delo zaključiti tudi sodniki in drugi zaposleni v pravosodju. Nekateri med njimi so že zagrozili, da bodo zasedli in blokirali sodne stavbe.

Za 19. oktober napovedan začetek dvodnevne splošne stavke Sicer pa je v Grčiji za 19. oktober napovedan začetek dvodnevne splošne stavke. Organizirala sta jo vodilna sindikata v državi, njen namen pa je nasprotovanje novim vladnim varčevalnim ukrepom.

Splošna stavka bo sovpadla s poslanskim glasovanjem o svežnju ukrepov, katerih sprejetje v zameno za finančno pomoč zahtevajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad.

Atenam se obeta že nova finančna pomoč Omenjene institucije so namreč Grčiji lani zagotovile 110 milijard evrov vredno posojilo, Atenam pa se obeta že nova finančna pomoč.

Varčevalni ukrepi, ki so v močno zadolženi državi sprožili toliko srda, med drugim vključujejo prerazporeditev 30.000 javnih uslužbencev na delovna mesta s plačo v višini 60 odstotkov njihove osnovne, pri čemer jih bodo po letu dni bodisi premestili bodisi odpustili.

Ne spreglejte