Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
7.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 18. 10. 2013, 7.33

7 let, 2 meseca

Uroš Rotnik: V sefu nimam nobenega denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Švicarski preiskovalci so v preiskavi Alstomovega podkupovanja v več državah našli tudi dokumente o provizijah pri projektu Teš 6. Dotikali naj bi se tudi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika.

Po poročanju Dnevnika so švicarski preiskovalci v prostorih družbe, v kateri sta bili zaposleni le dve tajnici, v obsežni preiskavi leta 2008 našli zajetno število dokumentov o Alstomovih poslih v slovenski energetiki.

Alstom so preiskovali zaradi sumov pranja denarja in izplačila za več kot 400 milijonov ameriških dolarjev podkupnin pri Alstomovih poslih v več kot desetih državah. Med njimi je bila tudi Slovenija. Vsaj dve pogodbi se nanašata na svetovalne storitve pri 1,45 milijarde evrov vrednem šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Obe je družba Alstom Prom, ki se je mesec dni po preiskavah preimenovala v Alstom Network Switzerland, podpisala s slovenskim podjetjem Sol Intercontinental. Njegova lastnika sta lobist Peter Kotar, ki je vrsto let veljal za sivo eminenco dobavnih poslov v slovenski energetiki, in Barbara Kotar. Vsaka od pogodb je vredna tri milijone evrov.

Iz švicarskih dokumentov ni mogoče natančno ugotoviti, koliko provizij je bilo dejansko izplačanih, komu in na katere račune. Razlogov za sum, da so projekt Teš 6 spremljali podmizni denarni tokovi, vse več. Eden od njih je tudi nenavadna rast premoženja nekdanjega dolgoletnega direktorja Teš Uroša Rotnika. Ta je na tem položaju med letoma 2002 in 2010 prejel okoli 880. tisoč bruto evrov dohodkov.

Rotnik: Svoje premoženje prijavljam Dursu Kljub temu je Rotnik Davčni upravi RS po informacijah Dnevnika v prijavi premoženja razkril, da ima v sefu v eni od poslovalnic bank v Velenju za 3,3 milijona evrov gotovine. Po dokumentih, s katerimi razpolaga Dnevnik, ima Rotnik za več kot 4,5 milijona evrov premoženja v gotovini, nepremičninah in vrednostnih papirjih. Po podatkih kriminalistov je samo med letoma 2006 in 2009 na račune pri več bankah položil za skoraj 573. tisoč evrov gotovine. Zgolj ta vsota pa presega seštevek vseh njegovih neto plač v času vodenja Teša, je zapisal Dnevnikov novinar Primož Cirman.

"Svoje premoženje že več kot deset let v skladu z zakonodajo letno prijavljam Dursu. Prav tako tudi redno in v zakonskih rokih odvajam davek od dobička. Izvor mojega premoženja, razen plač, ki sem jih prejemal kot zaposlen v Teš, nima nobene zveze s Teš 6," je za Dnevnik pojasnil Rotnik.

Ne spreglejte